özel mulkiyet

alley
insanoglunun sahip oldugu ilk ozel mulk avcilik aletleridir. ozellile de ok. ozel mulkiyetin dogmasiyla biz yerine ben kavrami gelismeye baslamistir.
seyhmerat
jean jacques rousseau’ya gore bir toplumdaki tum esitsizliklerin ve kotuluklerin sebebidir. ozel mulkiyet, savaslarin, cinayetlerin ve sinifsal catismalarin baslica sebebidir. ozel mulkiyet kisiyi toplumdan siyirip bireye donusturur bundan dolayi toplum birlikteligi olmaz ve toplumca ortak bir iyi ortak bir guzel bulunamaz. bu yuzdendir ki toplumu yonetecek olan ortak ya da genel irade ozel mulkiyeti ortadan kaldirmalidir.
quantitatif
ilkel komunal donemden sonra uretimin cogalmasi ve biciminin ve seklinin degismesiyle,uretim araclarina,kaynagina sahip kisilerin de bundan gelir elde etmesiyle ortaya cikan mulkiyet bicimidir.kolecilik toplumunda bu mulkiyet sekli serfler sayesinde saglaniyordu.sonrasinda feodal donemle birlikte toprak sahibi olanlar uretim sekillerine ve bunun getiridigi yeni iliskilere ve olusan ust yapiya bicim veremeye basladilar.fransiz ihtilali sonrasinda burjuva siifinin onculugunde sanayi devriminin gerceklesmesi ozel mulkiyetinin anlamini degistirmistir.bu toplumsal degismeyle birlikte iliskilerde karmasiklasmis gunumuzun kapitalizm sistemiyle doruklara ulasmistir.tarih boyunca savaslar ozel mulkiyetin korunmasi ve gelistirilmesi amaciyla yapilmistir.uretim araclarina ve kaynaklarina sahip olanlar siyasal anlamda sahip olduklari sermayeyi korumak icin ust yapiyi etkilemisler ve surekli karmasiklaga ve adeletsizlige sebep olmuslardir.diyalektik meteryalist anlayisa gore ilerici sinifin(proleterya)uretim araclarina ve kaynaklarina sahip olarak devrimi gerceklestirecekler ve ozel mulkiyeti komunizme gecisle ortadan kaldiracaklardir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol