fikrine saygı duyarım ama ağzına da sıçarım

xerxes
genellikle seviyeli giden muhabbetin birdenbire catismaya ve seviyesizlesme durumuna gelmesi durumunda soylenmesi muhtemel cumle. mesela asagidaki muhabbet buna ornek olabilir.

- simdi serdar bey, kuresellesme aslinda amerika’nin dunya’yi tek kutuplu hale getirmek icin yapmis oldugu, ortaya attigi bir kavramdir. disardan dolu gibi gorunur ama ici bos bir kavramdir.
- hayir altan bey, size katilmiyorum. kuresellesme sayesinde, artik dunyadaki tum ulkeler birbiriyle diyalog icine girdi. butun kulturler bir potada eridi. bakin ulkemiz ne kadar gelisme gosteriyor. ab kapisindayiz, abd siyasi muttefikimiz. daha ne istiyorsunuz anlamiyorum. ilerde bu soylediklerinizin yanlis oldugunu anlayacaksiniz...
- hmm, fikrine saygi duyarim ama agzina da sicarim serdar bey. cunku sen yavsak bir insansin, satilmis, asagilik bi herifsin!
- ne diyecegimi bilemiyorum. ne kadar seviyesizsiniz altan bey.
- al sana seviye (cotark!!!), (yumruk atti)...
xerxes
surekli felsefe sohbetleri yapmaktan kafayi siyirmis iki sahsin sohbetidir:

- simdi bakin. biz aslinda konjekturel olgular baglaminda reel politik kritikler ve bunlarin dogurdugu acmazin ayirdina varamiyor yadsinamaz bir etimolojik ve epistemolojik yanilsamalara sublime gibi orantisal ve uzantisal eregin geregine aldaniyoruz.
- ama ben oyle dusunmuyorum sayin aksoy. cunku reel politik kritiklerin bir sorunsal olmaktan cikip giderek imgesel bir yanilsama haline donustugunu goruyorum ben. bunlarin yerine daha cok reel kritiklere egilmemiz, bunlar uzerine kafa yormamiz bizim yararimiza olacaktir.
- evet. fikrine saygi duyarim ama agzina da sicarim sayin kurtoglu. benim dedigim olacak o kadar.
- ???
xerxes
bir kiraathanedeki iki delinin ya da tipin konusmasi:

- simdi cemal abi, tavuk mu yumurtadan cikar, yoksa yumurta mi tavuktan cikar? bu sorunsali nasil cozumleyebiliriz?
- bekir kardesim. simdi tavuk mudurnu’dan, banvit’ten ve bilimum tavukculuk yapan yerlerden cikar. biz de onlari aliriz, afiyetle mideye indiririz. yumurta ise ciftlikte ya da koylerde cikar. hani boyle gunluk yumurta satan yerler vardir ya onlardan cikar. budur yani...
- hayir cemal abi oyle degil. simdi evvelâ meseleye su noktadan bakmak lazim. tavuk yumurtadan civciv olarak cikar. sorunun cevabi bence budur ve bu benim fikrimdir.
- hmm anliyorum bekir. fikrine saygi duyarim ama agzina da sicarim. ne lan bu entel ayaklari ha. âlim mi oldun lan! gel lan buraya!...
- ama cemal abi. fikrimi soyledim sadece. budur yani, problem nedir?
- problem sensin ulan, al! (kafa atti)...
xerxes
bir universite’de ogrenci-hoca muhabbeti:

- evet sevgili ogrenci arkadaslarim. dersimle ilgili herhangi bir elestiriniz var mi?
- hocam, quiz’leri kaldirip onun yerine makale yazsak olmaz mi?
- hmm, fikrine saygi duyarim ama agzina da sicarim sevgili ogrenci arkadasim.
- ???
belkibirgunbiryerde
anne-babalarimizla fikirlerimizi paylasirken her ne kadar dusunce ozgurlugune sahip,medeni ve sagduyulu insanlar olsalar da,asla aklimizdan cikarmamamiz ve "haddimizi bilmemiz" gerektigini anlatan veciz ifade...

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol