otlukbeli savaşı

serco
karamanoglu ibrahim’in 1464’te olmesi uzerine ogullari birbirlerine dusmuslerdi. akkoyunlu hukumdari uzun hasan’in yardimiyla ishak bey karamanoglu beyligine sahip oldu. bunun uzerine diger oglu pir ahmed bey fatih sultan mehmed’den yardim istedi ve gelen yardim sayesinde beyligi ele gecirdi. fakat pir ahmed bey bir sure sonra gidip venediklilerle anlasinca, bu duruma sinirlenen fatih sultan mehmed, karaman seferi’ne cikmaya karar verdi.

konya ve karaman alinarak osmanli’ya baglandi. karaman halki istanbul’a ve cesitli yerlere goc ettirildiler. pir ahmed bey kacarak akkoyunlu hukumdari uzun hasan’a sigindi. bu olay osmanlilarla akkoyunlularin arasinin acilmasina neden oldu.

osmanlilar avrupa ve anadolu’daki topraklarini genisletirken, akkoyunlular devleti’de dogu anadolu, kafkasya, iran ve irak uzerinde hakimiyet kurmuslardi. sinirlarini genisleten iki turk devleti arasinda buyuk bir savas kacinilmaz olmustu. otlukbeli mevkiinde 11 agustos 1473’de yapilan savasta, devrin en kuvvetli savas teknigine ve araclarina sahip olan osmanli ordusu, uzun hasan’in kuvvetli suvarilerden kurulmus olan ordusunu birkac saatte dagitti.

bu savastan sonra akkoyunlular bir daha kendilerini toparlayamadilar. fatih sultan mehmed, akkoyunlu tehlikesini bu sekilde engellemis oldu. anadolu’da ve rumeli’de bircok sefer duzenleyip pek cok zafer kazanmisti.

buna ragmen guneyde guclu bir devlet konumunda olan memluklerle problemler yasandigi halde sicak bir savastan kacinmisti.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol