great dane

serco
i.0. 36 yilina ait bir grek parasinin uzerinde, gunumuzde yasayan great dane’ye cok benzeyen bir kopek resmi yer alir. eger bu kopegin grek kokenli oldugunu dusunuyorsaniz, ona neden "kopeklerin apollosu" dendigini anlamaniz kolaylasir. ne var ki, bu cins hakkinda cok daha kesin ve curutulemeyecek ve yuzyillar sonra yasanan bir donemden gelen bir bilgiye sahip bulunuyoruz. i.s. 407 yilinda almanya’nin gaul bolgesi, italya’nin bir kismi ve ispanya, beraberierinde mastiff benzeri guclu kopeklerini de getiren asyatik bir kavim -alanlar- tarafindan istila edildi. ozellikle almanya’da, ayilarin ve yaban domuzlarinin ustesinden gelebilen bu muhtesem hayvanlarin hayranlik uyandirdigi bu ulkede, bir cinslestirme sureci baslatildi. bu kopekler irianda tazilariyla ciftlestirildiler. bu ciftlesmelerden gunumuzde great dane olarak bilinen o guzel, buyuk, ince ve cevik kopekler dunyaya geldi. ingilizce dane denilmesine ragmen bu kopeklerin danimarka ile hic iliskisi olmamistir.

asaleti dayaniklilikla, gucu zerafetle birlestiren dev bir kopektir. asgari yukseklik erkeklerde 76 cm., disilerde 72 cm. kadardir. daha buyuk govdeli kopekler daha makbuldur. agirlik: 60 kg. kadar. alin kismi basik, uzun ve ensiz bir basi vardir. burun kanali genistir. boynu uzun ve kaslidir. on bacaklari dumduzdur. butlari kasli, kisa ve siyah catimakli ayaklari yuvarlaktir. kuyruk: orta uzunlukta, bacaklarinin ortasina kadar uzanir. gozler: yuvarlak, genellikle siyah, canli ve zeki ifadeli. kulaklar uzun, sivri ve dik. lyi gelismis beyaz disleri makas ceneyi boydan boya cevrelemelidir. hepsi, kisa, kalin, parlak ve sik tuyludur. tuylerin rengi degisiktir. parlak siyah olanlar siyah gozlu, mavi olanlar ise acik renk gozlu olabilir.

yapisi geregi fazla degiskenlik gostermeyen bir kopektir, ancak kosullar gerektirdiginde saldirganlasabilir. temel ozellik olarak, yumusak huylu, duygulu ve sabirlidir.

uzun tarihi boyunca great dane, savas kopegi, av kopegi, kucuk araba ceken kopek, bekci kopegi ve muhafiz kopek olarak kullanilmistir. gunumuzde hala bekci kopegi olarak kullanilmaktadir, ancak guzelligi ve iyi huylulugu nedeniyle dekoratif bir arkadas olarak da degerlidir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol