hilmi sahballı

serco
01.10.1953 tarihinde kahramanmaras’in turkoglu kazasinda dunyaya geldi. ilk ve orta ogrenimini kahramanmaras’ta tamamladi. siir yazmaya 1972 yilinda basladi. 1973 yilinda dengin plak sirketinin duzenlemis oldugu asiklar yarismasi’nda 1.nci secilerek kendisine "sah" unvani verilir ve o gunden sonra "hilmi sahballi" olarak taninir. sonrada mahkeme karari ile soyadini "sahballi" olarak degistirir.

yillarca yurtdisinda bir cok ulkeyi gezmis, turkulerimizi okuyarak turk kulturunun yayilmasina yardimci olmustur. 750’nin uzerinde siiri bulunmaktadir. bu siirlerin 300 unu bestelemistir. bunlardan bazilari "yuruyorum, esmerin adi oya, kizilirmak, yoruldum, volkan gibiyim, dog gunes, aman dokunmayin cok fenayim, takatim mi var, bir yudum su, bahar gelmis bizim ele, zim zim, mahkumlarin turkusu, neden bana gonul verdin, unutuldum, oda yandi bende yandim, ay kizim kinali kuzum, belki gelirim ana, bebegim vs. gibi…

etkilendigi sair ve asiklar ise: hayati vasfi tasyurek, asik mahzuni serif, abdurrahim karakoc, asik veysel, neset ertas, halit araboglu, yusuf polatoglu’dur.

calismalari arasinda ayrica 55 adet plagi, 5 adet filmi vardir. filmlerinin isimleri : gurbet olumleri, bayram turkusu, beklenmeyen misafir, gulelim eglenelim, ibrahim hakki hazretleridir…

ayrica : kanal 6’da 50 bolum turku pinari programi; tgrt’de 100 bolum ozanlarin dilinden programi; 3 yil merhum sn. turgut ozal’in muzik danismanligi; 5 yil ankara radyosunda sozlesmeli olarak gorev yapmistir.

meclis baskani omer izgi’nin vermis oldugu "2001 yilinin altin adamlari" odulune layik gorulmustur.

sanat hayatina 35 senesini vermis 30. uncu kasetinin calismalarina devam etmektedir.
evli ve 5 cocuk babasidir.

karli daglarin ardindan
yare dogru yuruyorum
yunus’un feyiz aldigi
yere dogru yuruyorum

sahballi’m konan gocecek
dunya fani olum gercek
kula sefaat edecek
er’e dogru yuruyorum...

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol