27 ekim 2005 fransa ayaklanması

darth sidious
27 ekim 2005 gunu paris’in gocemen agirlikli nufusa sahip clichy-sous-bois banliyosunde resmi kaynaklara gore rutin bir kimlik kontrolunden kacan, gayri resmi kaynaklarda ise polis tarafindan delil olmaksizin hirsizlik sucuyla takip edilen ziad benna ve bouna traoré adli iki gencin saklandiklari trafo istasyonunda elektrik carpmasi ile olmesi ile baslayan, ayni gun bir aydinlatma firmasindan bir gorevliyi sehir aydinlatmalarinin fotografini cekerken ailelesinin onunde doverek olduren uc gocmenin tutuklanmasi ile iyice kizisan sosyal gerginligin yol actigi olaylar zinciri. fransa’nin gocmen politikasinin ne kadar hassas bir denge yarattiginin kaniti.

27 ekim gecesi ufak capli catismalar halinde baslayan olaylar sagduyunun galip gelmesi ile 28 ekim gunu yapilan sessiz bir gosteri ile sakinlesmisken, yine gocmen agirlikli bir banliyode bir camiye fransiz polisince kullanilan gozyasartici bomba ile saldirida bulunulmasi ile tirmanan ve an itibariyle 8inci gunune giren bu ayaklanmalar sirasinda sayilari yuzlerle ifade edilen gocmen ceteleri onlarca araba, otobus ve hatta bir de okulu yaktilar ve polis ile catistilar. fransa ic isleri bakani nicola sarkozy’nin ayaklananlar icin "bunlarin hepsi pislik" demesi ve ayaklananlarin tamaminin gocmen olmasi fransa icinde irklar savasini atesleyebilir.
seyhmerat
buyuk bir ic catisma baslamistir fransa’da.bunun sebeplerinden baslicasi avrupalilarin irkciligina dayanmaktadir,ve fransizlar ulkesinde yasayan cezayir,fas,senegal ve tunuslulara birakin ikinci sinif insan muamelesinin,bizzat gozlerimle gordum hayvan muamelesi yapmaktadir.bu durum artik iyice gergin bir ortam yaratmis ve son yasanan olaylara doruk noktaya ulasmistir.su anda belli bolgelerde sikiyonetim ilan edilmis fransa’da. ayrica olaylarin belcika ve almanya’ya sicradigi da soylenmektedir.
seyhmerat
basbakanimiz sayin rte’nin israrla turban sorununa indirgemeye calistigi olaylardir.halbuki fransa basbakani bile bu olaylarin islamcilikla alakasi yok derken neden hala bu konuda israr etmekte sayin basbakan anlamamaktayim,acaba turkiye’de de turbanlilari harekete mi gecirmek istiyor?

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol