döngel karhanesi

darth sidious
basrolunde metin akpinar ve ahmet ugurlu’nun oynayacagi, yan rollerin de sebnem sonmez, senay gurler, fadik atasoy, goncagul sunar, gazanfer ozcan gibi isimlerden olustugu komedi filmi. filmde beyaz hoca da kisa bir sure goruluyor. zekeriya beyazi gormek isteyen genc kizlarin akin edecegini dusunuyorum.

dongel adli kerhanenin sahibi olan bertan’in (metin akpinar), rus mafyasi araciligi ile rusya’dan getirdigi sermayelerin (!) ortadan kaybolmasiyla, mafyayla basi derde girer. mafyanin istedigi parayi odeyebilmek icin bankadan kredi alir. ama geri odeme zamani geldiginde borcunu odeyemez ve banka geneleve el koyar.

bu aciyi hazmetmeye calisan isletme sahibi ve calisanlari, gelen harika bir haberle eski neselerine kavusurlar: ankara bankaya el koymustur ve bankanin elinde olan isletmelerden birini, karli hale getirip satmaya karar verir. bunun icin de, listede “dongel eglence tesisleri” adiyla yer alan kurum secilir ve bu gorev icin vatanindan baska bir sey dusunmeyen son derece durust keskin (ahmet ugurlu) adli bir yonetici atanir. artik sermayeler ve bertan devlet memuru, dongel ise kârhanedir. ve “her sey vatan icin”dir.

banka’nin tum borclarini odeyecek olan “dongel kârhanesi”nde bundan sonra neler olacak? keskin isin icinden nasil cikacak? kizlar daha mi cok calisacak?

kerhaneyi “kârhane” sanan ankara… vatan icin her zorlugun ustesinden gelmeye hazir olan keskin… efemine patron bertan… kor resepsiyonist hicri… yabanci sermaye… yerli sermaye… yuncu dukkani acmak icin sermaye… zekeriya beyaz…
her seyden biraz… ask mesk… gizli sakli… acik secik… bol kahkahali… sicacik…

oyuncular
metin akpinar (bertan)
ahmet ugurlu (keskin)
senay gurler (sabahat)
sebnem sonmez (neriman)
fadik sevin atasoy (mustesna)
goncagul sunar (gulsum)
erkan tasdogen (kor hicri)
nezih tuncay (doktor)
zihni goktay (sabri)
konuk oyuncular
zafer ergin (hifzi gocer)
zekeriya beyaz
kadir celik
aylin aslim ve tayfasi

yapim ekibi
yonetmen: hakan algul
oyku ve senaryo: necef ugurlu
yapimci: huseyin apaydin
ortak yapimcilar: fatih oflaz, ahmet oncan
yapim: replik tv film – medyavizyon ortak yapimi
goruntu yonetmeni: mustafa kuscu
sanat yonetmeni: sirma bradley
muzik: cem erman
dagitim: medyavizyon
seyhmerat
zekeriya beyaz’in oynadigindan haberi olmayan filmdir.zira zekeriya beyaz’a; "kadir celik’le batik bankalar konusunda bir program yapilacak ona katilir misiniz?orda bu hortumculari kotuler misiniz?" denmistir ve zekeriya beyaz’da soylenene aynen yapmistir,megersem bunu film icin cekmisler ve de bu durumu zekeriya beyaz’da filmin reklamlari yapilinca ogrenmis.megersem hocamiz cekimler yapilirken kendisini gercekten canli yayinda zannediyormus.
serco
eglenceli vakit gecirmek isteyenlere birebir bir film. ama bir sanat sahaseri gormek ya da bir basyapit falan izlemek isteyenler kesinlikle gitmesin.ahmet ugurlu muthis bir oyunculuk cikarmis. filme eglenmek icin gittim ve yuzde 90’lik bir verim aldim.
31subat
ilk yarısı güzel ve/fakat ikinci yarısı durağan filmdir. hele de finali içler acısıdır. olayı abartmları filme gözümde 50 negatiflik puanı, 20 berbatlık puanı kazandırmıştır. ayrıca metin akpınar da gay rolünde çok başarısızdır. ama filmde harika bir cümle vardır ki 40 yıl geçse unutamam:
(bkz: ankara hangi pezevengi yarı yolda bırakmıs ki)
kirmizioje
cok iyi bir filmdi,
ozellikle de basta kirip geciren sonra da finalde insanlari aglatma derdinde olan filmlerden degil.
aslinda gunluk hayatta yapilan siyasi ve ekonomu=ik hatalari iyi anlatir.
bu filmi kustirica falanovic ismli kasabada cekse veya tarantino falanfilanya isimli meksika kasabasinda rodrigexz ile ortak cekse elestiriler cok daha pozitif olurdu sanirim.
iste toplumdaki yozlasmanin metaforu, yok bakin babasinin sayesinde baskan olani anlatir, yok yabanci sermayeyi-yolsuzlugu anlatir diye.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol