istanbul üniversitesi hukuk fakültesi

akbays
ülkenin entellektüel üretiminin beyni olan mekan. hukukçudan çok aydın yetiştiren, ülkenin siyasal atmosferinin sigortası olma özelliği ile dünyada eşi ve benzeri olmayan bir bilim ve irfan yuvası. en güzel aşkların, en güzel isyanların ve en güzel günlerin mekanı. benim zamanında öyleydi.
nickten yana sansim yok
normâlde bütünleme sistemi vardır ki üniversitenin en sevdiğim iki yönünden birisidir. diğeri de kampüsümüz çok güzel hacı. neyse. bu sene çok enteresan bir şeye imza attılar ve bütün bütünü yaptılar. onlar ek telafi sınavı diyorlar ama biz bütün bütü diyoruz. her neyse konumuz bu da değil. ben bu sene (2. sınıfım) sınıfı bırakmaya karar vermiştim ve finallere de bütlere de girmedim. la bi baktım bütün bütü diye bir şey icâd etmişler. kalmamam için ellerinden geleni yapmış tüm hocalar, sağolsunlar. sırf nezâketen çalışacam ha yoksa sikimde değil harbiden.

ve sanıyorum ki bu tüm fakültelerde geçerli. kimseye sormadım henüz.
sizofrenhukukcu
beyazıttaki kapısı sayesinde halen puanı fazla düşmeyen her sene kontenjanını artırarak daha gerizekalı öğrencileri alarak kalitesini yerden yere vuran, siyasi olaylarda haberlerde ilk yer alan, kozmik odası değilde ikna odaları olan saçma fakülte.
sizofrenhukukcu
istanbul üniversitesi hukuk fakültesi türkiye’de ki iyi hukuk fakültelerindendir. buna çoğu kimse itiraz etmez. ama eksikleri de yazmak lazım ki istanbul üniversitesi hukuk fakültesini tercih edecekseniz bir kez daha düşünürsünüz.

istanbul üniversitesi hukuk fakültesi (iühf) son dört yıldır sürekli kontenjanını arttırdı. bundan dolayı sizi yaklaşık olarak dört yüz kişilik sınıflar bekliyor. anfiler büyük ve tavanları da yüksek olduğu için çok rahatsız edici olmaz ama kalabalık olması tabi ki dersleri dinlerken ve yer bulmada sorun çıkaracaktır.

kampüs gayet iyidir. havuzlu bahçesi, süleymaniye manzaralı olan bahçe, ön bahçe hepsi çok güzeldir. sınav dönemi ders çalışmak için de okul içerisinde kütüphane sayısı artırıldı. zaten merkez kütüphane beyazıt meydanında geceye kadar açık. sınav dönemleri veya sınavlardan önce çalışmak isterseniz rahatlıkla ders çalışabilirsiniz. ben beşiktaş’ta ki bahçeşehir üniversitesine ait barbaros kütüphanesini kullanıyorum. kütüphaneye giriş için nüfuz cüzdanı yeterli.

iühf’de kontenjan artmasına rağmen hoca sayısında bir değişiklik olmadı. araştırma görevlisi sayısı artmadığı içinde derslerdeki verim düştü, yıllık sisteme geçildi. yıllık sistem derslerin dönemlere bölünmeden bütün olarak verilip sadece sene sonunda yapılan bir final ile sonuçlandırılması. eskiden dönemlik sistem vardı ve dersleri geçmek daha kolaydı. yıllık sistem bütünsellik açısından iyi olsa da sınavların üç saat sürmesi (sınav üç saat olunca yaklaşık 7-8 sayfa cevap kağıdı yazmak ve soruları düşünmek-hızlı olmak öyle çok kolay olmuyor) insanı hayattan soğutuyor.

okulda derslerden çok ekstrem bir tembellik yapmadığınız sürece kalmazsız. semih gemalmaz’ın dersleri hariç tabi ki. gemalmaz birinci sınıfta genel kamu, üçüncü sınıfta ise insan hakları dersini veriyor. ikiside zorunlu dersler. sınavlara fotokopi hariç ders notu ve isteğiniz kitaplarla girebilirsiniz. ama bu dersten kim neye göre geçer halen bilen yok. kıstas nedir bilinmez. bir de semih hocanın bel çantası vardır ki o çantanın içinde ne olduğunu herkesler merak eder. (şayet öğrenen bi arkadaş olursa muhakkak bana ulaşsın.)

derslere hazırlık olarak kitaplar ve kanunlar yeterli. hukuk okunmayacak kadar zor bir bölüm ya da insanların bahsettiği üzere “kalın kalın kitapların ezberlettirildiği” bir fakülte değildir. ancak hukuku sevmeyenler ya da okumak istemeyenler kesinlikle yazmasınlar. sevmeyen tanıdıklarım çekilmez bir bölüm olduğunu defalarca söylediler.

iühf’de çok sevilen hocalardan bazıları aydın gülan, fatih selami mahmutoğlu, nami barlas. bu üç hocadan çok daha fazla hocayı seveceğinize eminim ama benim fakülte hayatımda en çok sevdiğim hocalarımdır.

özetle şayet iyi vakıf üniversitelerini kazanabiliyorsanız ( bahçeşehir, bilgi vs.) iühf’yi tercih etmeyin. devlet üniversitesi olduğu üzere imkanları çok sınırlı ve kalabalık. ingilizce ve başka yabancı dilleri okulda öğrenmek istiyorsanız vakıf üniversiteleri daha iyi bir seçim olacaktır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol