bektaşılik

kizilisikli
alevilik ve bektasilik arasindaki fark adab ve erkandadir.zira bektasilik intisaptir,soydan degildir.alevilik soydandir.bir erkek alevi,alevi olmayan bir bayan ile evlenirse ‘’duskun’’ olarak nitelendirilir.alevi doganlar alevi olabilir.alevilikte ‘’yoldan gelme’’,’’belden gelme’’,’’musahiplik(bir nevi sagdiclik) gibi kavramlar vardir.

ayrica anadolu aleviligi ile ozellikle suriye’deki nusayriligi,lubnan’daki durziligi,iran’daki ismailiyeyi,yemen’deki zeydiyyeyi karistirmamaliyiz.alevilik; eski turk geleneklerinin islamla yogrulmasiyla olusmustur.(bkz: samanizm)
faten
alevilik nedir ,cogu alevi bunu bılmez ,aleviler camii ye gitmez ama neden gitmedıgını bılmez..

aleviliğin koku halifelik zamanlarına dayanır ,3.uncu halife öldüğü zaman bir halifelık kavgası basladı ,bir yanda muaviye yandasları bır yanda hz.ali yandasları ve bunun netıcesınde cemel savasi yapıldı ve hz.ali halife oldu..

hz ali kendı askerlerını dıgerlerınden ayırabılmek ıcın kafalarına kırmızı bırer baslık takdırdı ,o yuzden isimleri kızılbas kaldı.

daha sonra muaviye yandaslarını camii de öldürünce camii ye gitmemeye basladılar ,ibadetlerini evde yapmaya basladılar ..

aleviliğin üc önemli kuralı vardır ’’ eline,diline,beline sahip ol’’ ,aleviler de müslümandır ,allah’a ,peygamberlere ,kısaca muslumanların ınandıgı her seye ınanırlar ,tek farkları ramazanda degıl muharrem de oruc tutarlar ,30 değil 12 gun oruc tutarlar ,ibadetlerini gizli bir sekılde yaparlar..

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol