jean alesi

anlamayanadam
f1 efsanesi fransiz pilot pistlerin en yaslisi ve piquet, senna, mansell, prost doneminin son temsilcilerinden. ozellikte yagmurlu havalardaki yetenegi ve en spektakuler pilotlardan biri oldugu herkesce kabul edilen alesi’nin sanssizligi, benetton haric hic bir zaman en uste oynayan takimlarda yarisamamasi. ferrari’de bes sezon gecirse de, takim o zamanlar mclaren, williams ve benetton’larin golgesinde kalmisti.
ben daha kisa pantalonla gezerken alesi 1987 yilinda french formula sampiyonu olarak ilk ciddi basarisini kazanmis. daha sonra o zamanlar f3000’de yarisan eddie jordan’in takimina gecen alesi, 1989’da burada da sampiyon olmus ve ayni zamanda o zamanki menajeri de olan jordan’in tavsiyesiyle tyrell takimina gecerek f1’e adimini atmis.

1990 yilinda phoenix gp’sinde ayrton senna’yla birincilik mucadelesi vererek f1’de sesini ilk defa duyuran alesi, sezonu 13 puanla kapatti ve yil sonunda ferrari’ye transfer oldu. 1991-5 arasi kirmizili takimda yarisan alesi, 1995 yilinda kariyerinin tek birinciligini kanada’da kazandi, dunya sampiyonasini da 42 puanla besinci sirada bitirdi.
aslen sicilyali olan 37 yasindaki pilot, 1996 yilinda benetton’a transfer oldu ve kariyerinin en basarili donemini yasadi: sezonu 1996’da 4, 1997’de ise 3. bitirdi. 1998 ve 1999’da sauber’de 11. ve 15. bitirdigi iki sezon gecirdikten sonra, 2000 yilinda transfer oldugu prost takiminda 2001 ortasina kadar toplam 5 puan topladiktan sonra, macaristan gp’sinden itibaren kariyerinin basladigi yere, jordan’a dondu ve dort yarista iki 6’ncilik kazandi.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol