bu entryden önce başlığın tanımi mevcut değil

angelus
başlık: sokakta portakal yiyen çocuk

entry: cuma günü bakkaldan çıkarken gördüğüm çocuk.

meali: sözlük adına bi bok öğrenememişim ben.
angelus
açılan başlığın altına girilen ilk entryi okuyan bireyin o başlığı tanımlamayan, ironi, teşbih, ima ile bezenmiş entrylerle karşılaştığı vakit gerçekleşebilecek olan hadisedir.

başlık: otomobil

entry: motorlu, dört tekerlekli kara taşıtı.

görüldüğü üzere basit bir şekilde otomobilin tanımı yapılmıştır.



başlık: otomobil

entry: milan ın başarılı futbolcusu kaka nın lakabıdır.

görüldüğü üzere olmadı. neden olmadı? çünkü başlığın ilk entrysi o başlığı ilk anlamı ile tanımlar nitelikte olmalıdır. ikincil ve diğer anlamları ilk entryden sonra nakledilmelidir.evet.
independence
anla$ilan o ki sozlugun bu "olmazsa olmaz" kuralini yeniden gundeme ta$imak gerekiyor.

oncelikle burasi bir sozluk sitesi.dolayisi ile ba$ligin ilk entrysi "mutlak surette" ba$ligin aciklamasi olmali.ba$lik acip ba$liga yazilan entryi de kel alaka bir hale getirirseniz o entry silinir ve sozluk uyeliginiz riske girer.ilk once sozlugun sozluk olma ozelligini korumak lazim, akabinde dilenildigi kadar sacmalanabilir.

ozetle;

ba$lik aciyorsaniz, ba$ligin ilk entrysinin ba$ligi tanimlayan bir entry olmasi sorumlulugunu da yuklenmi$siniz demektir.
angelus
efendim şu bir gerçektir ki diyalog tipi entryler hiçbir zaman tanım olmamıştır. işin özü budur. "açılan bir başlığın ilk entrysi salt bilgi olmalıdır", bilgi evet. sadece başlığı anlamamıza yarayacak olan bilgi. bunun için ikili, üçlü, beşli diyalogların çevrilmesine gerek yoktur. üzülüyoruz böyle olunca, üzülüyormuş gibi yapıyoruz en azından. yoksa kurallar bu kadar açıkken, defalarca tekrar edildikten sonra yine aynı şekilde:

başlık:
leblebi

entry:
x: öyle çok severim ki abi ben!
y: neyi canım?
x: leblebiyi.

türü entryler başlığın ilk entrysi olarak giriyorsa üzülmeyiz. üzülmemeliyiz. özellikle bu kurala istinaden entry siliniyor ve entrysinin sahibi olan yazar! çömez yapılıyorsa yinelemk isterim üzülmenin hiçbir anlamı yoktur.evet.


angelus
öyle basit ki. şöyle;

başlık: lipton ice tea

entry: hastasıyım, içmeden duramıyorum.

sonuç: yanlış. nerede tanım? oldu mu şimdi? koskoca lipton ice tea senin ona hasta olmanla mı tanınacak, ne kadar ayıp, töbe töbe. evet bunun dışında ne yazılırsa doğru olur zaten, o sebeple doğru şekli hakkında örnek vermek zul gelmektedir.
angelus
sözlük bünyesinde hala daha, sıklıkla ihmal edilen bir durumdur. açılan başlığın altına girilen entry okuyucusuna başlığın anlamını, içeriğini, ne amaçla açıldığını açıklamalıdır. başlığın altına girilen entry, açılan başlık neticesinde yazarın büründüğü halet i ruhiyesini anlatmamalıdır, keza bu bizleri ilgilendirmez. bizler başlığın altındaki entryi okuduğumuz zaman o başlığın neden açıldığını o entryi okuduktan sonra anlamak isteriz. o sebeple başlığın ne anlatmak istediğini tanımlamalıdır, ne olduğunu anlatmalıdır, neden açıldığını anlatmalıdır.

konuyu bir örnek ile açıklamak gerekirse;

başlık (bkz: karanlikta ismail yk yi gormek)

entry: ciddi bir psikolojik sorundan kaynaklanan halusinasyondur.aylarca uyumamaya sebebiyet verir.

sonuç: sonuç yok. girilen ilk entrynin başlıkla herhangi bir alakası yok, karanlıkta ismail yk yı görmek ne demektir bu anlatılmamıştır. entryi okuyan kişi yazarın ismail yk yı karanlıkta gördüğünde kendisinde oluşan ruhsal bozuklukları, travmaları, halet i ruhiyesini okumuştur, başlıktan istenilen sonucu alamamıştır.

peki bu durumda ne olur? şu olur; entry silinir, akabinde entrysi silinen kişi mesaj atar :( ben tanım yapmıştım ama, siz bi la havle çekersiniz, hayatınıza kaldığınız yerden devam edersiniz.

ps: verilen entry gerçektir, lakin sonunda yaşananlar hayal ürünüdür. evet.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol