kızamık

made in heaven
kizamik,kis sonu ve ilkbahar doneminde gorulen,ates ve dokuntu ile seyreden,bulasici bir hastaliktir.kizamigin baslangicinda birkac gun suren bir ates doneminden sonra oksuruk,burun akintisi ve gozlerde kizariklik belirtileri gelisir.dokuntu yuzde ve boyunda baslar,sonra asagiya dogru govdeye,kollara,bacaklara ve ayaklara yayilir.bes gun kadar suren dokuntu,yayildigi sirayla kaybolur.
independence
kızamık virüsü ile meydana gelen akut, döküntülü, bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. kızamık enfeksiyonu tüberküloz enfeksiyonunun tekrar aktif hale geçmesine, zatürreye , boyundaki lenf bezlerinin iltihaplanmasına, orta kulak iltihabına ve beyin iltihabına neden olabilir.

hastalıktan korunma açısından zayıflatılmış canlı virüs aşısı 15 aylık çocuklara tek doz halinde uygulanır. beslenme veya bağışıklık sistemi bozukluğu olan çocuklarda 6 ay sonra bir destek dozu daha yapılır. salgın dönemlerinde 9 aylıktan büyük tüm çocuklara aşı uygulanabilir. bu takdirde 15 ay tamamlanınca bir destek dozu daha yapılır.

nedenleri
kızamık virüsünün hava damlacıkları yoluyla kişiden kişiye geçmesi sonucu oluşan, oldukça bulaşıcı bir enfeksiyondur. kızamık virüsünün kuluçka dönemi 10 - 14 gündür. şikayetler başlamadan önceki iki gün ile döküntü başladıktan sonraki dört gün en bulaşıcı dönemdir. bir kez geçirildiğinde hayat boyu bağışıklık bırakır.

belirtiler
1 - 3. günler arası gerçekleşen hafif veya yüksek ateş, kuru öksürük, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık, üst azı dişlerinin yanındaki dişetlerinde ve yanak içinde beliren, küçük beyaz noktalar (koplik lekeleri) kızamık için tanı koydurucudur. 4 - 8. günler arası yüksek ateş (39 - 40 derece), karakteristik döküntü görülür. döküntü, kulak arkasından başlayarak yüze, oradan gövdeye ve daha sonra da kol ve bacaklara yayılır. bir süre sonra aynı sırayı izleyerek solar ve yerinde geçici bir renk değişikliği bırakabilir. hastalık sırasında göz konjunktivası iltihabı (konjunktivit) görülebilir. gözler ışığa karşı hassaslaşır.

tedavi
kızamık hastalığı geçiren kişinin 10 gün süreyle izole edilmesi uygundur. ateş düşünceye kadar yatak istirahati gerekir. şikayetlere yönelik tedavi uygulanır. ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlar ve öksürük şurupları kullanılabilir. bakterilere bağlı komplikasyon gelişmediği sürece antibiyotik tedavisi verilmemelidir. kızamıklı bir çocukla temas eden kişilere (örn; aile üyelerine) gamma globülin yapılarak hastalık önlenebilir veya hastalığın seyri
http://www.netbul.com/superstar/ozeldosyalar/saglik/hastaliklar/cocuk/kizamik.asp
independence
son gunlerde istanbul’da yeniden ba$gosteren hastalik. saglik bakanligi ozellikle 25 - 35 ya$ arasi insan grubuna "dikkatli olun sikerün aklinizi fikrinizi" demi$.
sipsi
istanbul’da ortaya çıkan 24 vaka nedeniyle normalde 12. ay ve ilkokul birinci sınıfta yapılan kızamık aşısına ek olarak 9-12 ay arası bebeklere fazladan bir doz kızamık aşısı yapılacak. bunun haricinde isteyen yetişkinler de aile sağlığı merkezlerinde aile hekimlerine başvurarak aşılarını yaptırabilirler. bulaşıcı hastalıklar bölge sorumlusu gururla sundu.
uraz
isminden dolayı hastalığın kendisine ehemmeiyet göstermekten ziyade harflerin yerleriyle oynanmasıyla daha bir eğlenceli hale getirilen hastalık türüdür.

-lan ismet geçmiş olsun ne oldu sana?
- abi sorma kızamık geçiyorum.
-hangi kıza lan?
- kim hangi kıza? kız kim olum?
-kıza mık geçiriyorum dedin yaa..
bu saçma muhabbet uzar gider böyle.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol