telek

civeng
telekler
büyük ve uzun tüylerdir. yan dalcıkları çengellidir ve bu tüyler dik dururlar. telekler kuş vücudunun belli bölgelerinden çıkarlar. bu bölgelerin dışında kalan kısımlar ya tamamen çıplak veya hav tüyleri ile örtülüdür. telekler de; uçma telekleri, kuyruk telekleri ve örtü telekleri olmak üzere üç çeşittir. telekler çeşitli renklerde olabilirler.

uçma telekleri
kanat şekline dönüşen ön ekstremitenin el ve alt kol kısmında bulunur. genellikle 10 tane el uçma teleği (esas uçma tüyü) kanat ucundan bilek eklemine kadar sıralanır. daha küçük olan alt kol uçma telekleri (ikinci derece uçma tüyleri) bilek ekseninden dirseğe kadar sıralanır ve sayıları değişiktir. tüylerin uzunluklarına ve bayrak şekillerine göre kanatlar sivri veya küt bir görünüm alırlar.

kuyruk telekleri
kuyruktaki büyük tüylerdir. uçarken dümen görevini yaparlar. sayıları genellikle 12’dir. bazı türlerde 10, bazılarında 20’ye kadar, hatta bazılarında daha fazla da olabilir. kuyruk telekleri son kuyruk omuruna bağlanmıştır. buradaki kasların hareketiyle yelpaze gibi açılabilir, aşağı ve yukarı hareket edebilir. çok değişik şekillerde olan kuyruk tüyleri bazı türlerde körelmiştir. (yumurta piçi) kuyruk teleklerinin uzunluk ve yapılarına göre basamaklı, kama şekilli yuvarlak, dört köşe, girintili ve çatallı kuyruk şekillerine rastlanır.

örtü telekleri
uçma tüylerinin ve kuyruğun dibinde kiremit gibi dizilmiş kısa tüylerdir. kanatların üst ve alt taraflarında birkaç sıra örtü tüyü bulunur. üsttekilere kanat üstü örtü tüyler, alttakilere kanat altı örtü tüyleri denir. uçma teleklerine en yakın olan örtü tüyleri en büyükleridir, bunlar da el ve kol örtü tüyleri adını alırlar. vücudun diğer bölümleri de çeşitli büyüklükteki örtü tüyleri ile kaplıdır

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol