jan van eyck

insomnia jim
ressam. 1390’da belcikada fransizca konusulan maaseik’te dogdu.genc yasta saraylarda hizmet verdi.her ne kadar ben kabul etmesemde flaman okulunun kurucusu kabul edilir.1432’ mistik kuzu adli eserini yaptiktan sonra une ve unun getirdigi bir servete sahip olmustur olene kadar varlik icinde yasamistir.en iyi ozelligi ise ortacag geleneklerinden ayrilan ilk ressam olmasidir.
imgoindeeperunderground
johannes de eyck olarak da bilinir. 1389 - 1441 yılları arasında yaşamıştır.

15. yüzyılda yeni gelişmekte olan yağlı boya tekniğini yetkinleştirmesiyle tanınır. çoğunlukla portre ve dinsel konulu resimler yapmıştır. resimleri herkes hayranlık duyulmuş ve birçok ressam tarafından taklit edilmiştir. "arnolfini’nin evlenmesi" en ünlü tablolarından biridir.

http://www.abcgallery.com/e/eyck/eyck.html sayfasından eserleri görülebilir.
mariomusunsen
kuzey rönesans akımına bağlıdır. bu akımda görebileceğimiz, ev hayatına ait ayrıntılar ve gündelik yaşam van eyck’in eserlerinde bolca görülmektedir. kendisi tüccar sınıfı ve burjuvaziyi resmeden ilk ressam olarak da bilinir. eserleri bu sınıfın özelliklerini ön plana çıkarır.

başlıca eserleri: kutsal tebliğ, ghent sunak eseri ( kuzu’ya tapınma), türbanlı adam, arnolfini’nin evlenmesi’dir.

ayrıca, erwin panofsky kendisi için, " van eyck’in gözü aynı anda hem bir mikroskop hem de bir teleskoptu." yorumunda bulunmuştur.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol