devaluasyon

firambogaz
sabit kur sistemlerinde ödemeler bilançosu açık veren ülkenin hükümetçe alınan bir kararla, ulusal paranın dış satın alma gücünün düşürülmesidir. bu yolla ithal malları pahalılaşırken yerli malların fiyatı da aşağı çekilmiş olur. ihracatta artış sağlanmasına karşın aynı yabancı para karşılığında daha çok ürünün değiştirilmesi ulusal ekonomi için sömürülmesi anlamındadır
(bkz: tansu çiller)
(bkz: 5 nisan kararları)
schenardi
ekonomistler tarafından telaffuz edildiğinde bunu duyan/dinleyen insanlar tarafından "hah şimdi sıçtık işte" gibisinden tepkilerin verilmesine neden olacak sözcük.
greyfurt
ihracatı arttırdığı gibi, ithalatıda baskı altına alan müdahaledir. cari aciğin kisa vadedeki bas düsmanidir. dünyanin hic bir ülkesinde kesin cözüm olmamistir. bir cerrah icin ameliyat nasil son care ise, bir ekonomist icinde devalüasyon en son arzulanan müdahalelerdendir.
kesin degil ama gecici cözümdür. devaluasyon sonrasi orta ve uzun vadede gerekli düzenlemeler yapilmazsa çekilen acilar bosa gider ve ekonomi kan kaybetmeye devam eder.
cok cok önemli not: ihracat kalemlerinin en temel girdileri ithal ürünlerine dayali türkiyemizi hangi devalüasyon kurtarir onu bilemem.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol