merkantilizm

lady rosenred
bir ülkenin zenginliğini,gelişmişliğini o ülkede bulunan değerli madenlerin çokluğuna bağlayan düşünce akımıdır.ayrıca bu düşünce akımını savunanlara göre,devlet ekonomiye müdahale ederek ülkenin değerli maden stokunu arttırıcı politikalar uygulamalıdır.
orion
dış ticaretin toplumların zenginleşmesindeki rolü üzerinde durulmuştur, dış ticareti geliştirebilmek için milli ekonomiler geliştirilmelidir görüşü ortaya atılmıştır bir nevi iktisadi milliyetçiliktir.temel düşünce toplumların zenginligidir,merkantilist yazarlar toplumların zenginliğini sahip oldukları altın ve gümüş ile ölçerler
lady rosenred
amerika’da altın ve gümüş madenlerinin bulunmasından sonra, 16. ve 18. yy. arasında ortaya atılan, devletin asıl zenginliğinin değerli madenlerden oluştuğunu ileri süren ve korumacı bir dış ticaret politikasını savunan iktisadi bir öğretidir.

servetin kaynağının altın, dünya servetinin de sabit olduğunu savunurlar. bu yüzden güçlü bir devlet için altın ve değerli madenlerin biriktirilmesi, dışarıya çıkmasına izin verilmemesi gerektiğini savunmuşlardır.

dış ticaret yapan iki ülke arasında çıkar çatışması olduğunu söylerler. yani ihracat yapan ülke karlı, ithalat yapan ülke zarardadır.

merkantilistlerin korumacı dış ticaret politikasına göre;

*mamul mal ihracatı teşvik edilmeli,
*hammadde ihracatı kısıtlanmalı,
*mamul mal ithalatı kısıtlanmalı,
*sadece hammadde ithalatına izin verilmelidir.

korumacı bir politika uygulanması ve ülkeye daha çok altın girişi sağlanması açısından devletin ekonomiye müdahale etmesi gerektiğini savunurlar.

ödemeler bilançosu fikrini geliştirmişlerdir ve daima fazla vermesi gerektiğini söylemişlerdir.

önemli merkantilistler; fransa: richelieu, montchrestien, colbert; ingiltere: david hume, w. petty; ispanya: ortiz.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol