mehmet emin resulzade

darth sidious


tarihteki ilk turk cumhuriyeti olan azerbaycan cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk cumhurbaskani mehmet emin resulzâde 1884’te baku’de dunyaya geldi. calisma hayatina 19 yasinda iken gazete yazarligi ile basladi. tiflis’te yayinlanan sark-i rus, azerbaycan’da huseyinzâde ali bey turan’in hayat ve fuyuzat ile ahmet agaoglu’nun irsat ve terakki gazetelerinde yazdi. baku’de haftalik tekâmul, sonra yoldas dergilerini yayinladi.

1905’te siyâsete atildi. carlik yonetimine karsi gizli bir dernek kurdu. takibata ugrayinca turkiye’ye kacti. 1913’te carlik yonetimi af cikarinca baku’ye dondu.

1917’de bagimsiz azerbaycan fikrini savunan musâvât partisi’nin baskani oldu. turkistan’daki diger turk cumhuriyetleri’nin de rusya’dan ayrilmasi ve turk devletleri federasyonu kurulmasi fikrini savunuyordu.

28 mayis 1917’de azerbaycan cumhuriyeti kuruldu ve ilk cumhurbaskani oldu. cumhuriyet iki yil yasadi. kizil ordu azerbaycan’i isgal edince resulzâde once almanya’yla gitti. ikinci dunya savasi sonunda almanya teslim olunca turkiye’ye geldi, ankara’ya yerlesti.

6 mart 1955’te vefat etti.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol