lenny kravitz

darth sidious
26 mayis 1964’de amerika’da dunyaya gelen lenny kravitz, televizyon heber programcisi sy kravitz ve oyuncu roxie roker’in tek ogluydu. 1974’te ailesiyle los angeles eyaletine tasinan kravitz, kaliforniya cocuk korosu’na girdi. bu arada gitardan klavyeye kadar butun muzik aletleri uzerinde egitim aldi, beverly hills’te, su an muzik dunyasinda onemli yere sahip olan isimlerle sinif arkadasligi yapti. daha sonra sarkici, lisa bonet ile tanisti. cift, los angeles’ta dunya evine girdi. bir sene sonra da cocuklari zoe dunyaya geldi.

babasinin da mali yardimiyla bir studyoda "let love rule"u kaydeden kravitz, bundan sonra yetenegini kesfeden virgin records ile anlasarak 1991 yilinda "mama said"i cikardi. iki yil sonra esi bonet’den bosandi. bu bosanmadan sonra sarkilarinda daha cok kalbinin acisindan bahsedmeye basladi. sarkilarin bircogu bu ayrilik ve ask uzerine kurulmustu. "it ain’t over till it’s over" (bitene kadar bitmemisti), listelerde ilk 10’a girmeyi basardi. bundan sonra da "are you gonna go my way" (benim yolumdan gidecek misin) adli ucuncu albumunu cikardi. bu albumdeki bir parcaya cekilen kliple mtv muzik odulleri’nde "en iyi erkek video" odulunu aldi. ayni anda grammy odullerinde de "en iyi rock sarkisi" ve "en iyi vokal performans" dallarinda aday gosterildi.

dorduncu album olan "circus"u calisirken annesinin hasta oldugunu ogrendi. lenny, daha onceki ayriliginda da oldugu gibi, bu hastaliktan da manevi olarak buyuk zarar gordu. bunu da albumune yansitti. sarkilari artik askdan cok yasam ve huzun uzerineydi. yasadiklarini sarkilariyla simgelestiren ve calismalarinda duygularini daima on plana cikaran lenny kravitz, bir sure sonra besinci albumu olan "5"i cikardi. bu albumun cikis parcasi olan "fly away" ona hayatinda ilk kez 1999 yilinda bir grammy odulu kazandirdi. "en iyi erkek rock performans" dalinda odule layik goruldu. bunun disinda "american woman" ile de ayni dalda grammy odulu kazandi. ayrica "american woman", austin powers’in film muzigi olarak da kullanildi.

kravitz, "5" adli albumden sonra eski sarkilarinin bir derlemesi olan "greatest hits" adli albumu piyasaya suruldu. 2001 yilinin ekim ayinda yine virgin records etiketi tasiyan "lenny" adli son album dinleyicilerle bulustu. 12 sarkidan olusan "lenny"de, vokallerde ve cesitli enstrumanlarda dinledigimiz kravitz’e, henry hersch, craig ross ve david baron da yetenekleriyle onemli katki sagladi. yapimciligini ve sarki yazarligini tek basina ustlendigi albumde enstrumanlarin cogunu kendisi caldi.

unlu q dergisi’nin, "rock, soul ve hippinin basdondurucu ve fantastik birlesimi" olarak nitelendirdigi "lenny" albumunun sarki listesinde dokuzuncu sirasinda yer alan "dig in" isimli calisma, unlu muzisyene 2002 grammy odulleri’nde "en iyi erkek vokal performansi" odulunu kazandirdi.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol