intihar yöntemleri

darth sidious
ayar vermeye calisirken, agizda salya birikmesi sonucu bogulmak. bu intihar basligina girmiyor gibi gorunse de tukurugunu yutmayi genel salakligindan degil de bilincli olarak erteliyorsa intihar basligina dahil olabilir.
31subat
ilac namina ne bulunursa tikistirip olumu beklemek. lakin sanildigindan da acilidir, en heyecanli yerinde picin biri gelir sizi kurtarir, lavaj odasinda "olseydim de bu gunleri gormeseydim" diyeceginiz saatler yasarsiniz. artik karizmanizin cizildigine mi yanin, yoksa olemediginize mi orasi size kalmis.
darth sidious
intihar olgusu incelendiginde, uzerinde durulmasi gereken en onemli konulardan biri de kuskusuz intihar yontemleridir. fakat, gunumuze kadar yapilan intihar arastirmalarinda bu konuyla yeterince ilgilenilmemis veya kisaca ele alinmistir.

intihar yontemleri, ozellikle toplumsal acidan belirli ozellikler gostermektedir. bir kisinin kendi canina kiymasinin intihar olarak adlandirabilmesi icin herseyden once kisinin “akli basinda olmasi” gereklidir; yani, eylemin bilicli olarak yapilmalidir.

toplum icinde yasayan bir bireyin yasami, onun anlamli eylemlerinden olusur. birey toplumda eylemleri ile vardir. intihar eden akli basinda bir bireyin bu eylemi ise yasaminin son ve belki de en onemli eylemidir. intihar eyleminin yontem bicimi de bu acidan onemlidir.

bireyler intihar ederken rastgele yontemler secmemektedirler. kendi yapilarina, anlatmak istedikleri seye ve daha da onemlisi toplumsal yapinin ozelliklerine uygun olan yontemleri tercih etmektedirler. ornegin; kentin en yuksek binasindan atlayan, kalabalik bir seyirci kitlesinin onunde hayatlarina kiyan kisilerin belki de tum dunyaya olan kizginliklarini ilanettikleri ve o gune kadar onemsiz kalmis varliklarina bir an icin herkesin dikkatini cekmeyi umut etmis olduklari dusunulebilir.

intihar istatistiklerine bakildiginda, zamandan zamana ve topkumdan topluma intihar yontemlerinin belirgin bir bicimde farklilik gosterdigi gorulur. belirli yontemlerin belirli toplumlarda ozellikle tercih edilmesi yontemlerin rastgele secilmedigini gosterir. intihar yonteminin toplumlardaki bu farkli bicimleri, toplumsal guclerin intiharin yonteminde belirleyici bir faktor oldugunu ortaya koymaktadir. bu nedenle konu toplumsal acidan ele alinmali ve incelenmelidir.

intihar yontemleri uzerinde ozellikle durulmasi gerektiren nedenlerin en onemlilerinden biri de, bir toplum icinde gorulen farkli durumdur. cinsiyetler arsinda olsun, yas gruplari arasinda olsun secilen yontemlerdeki farkliliklar belirgin ozellikler gosterir.

tum bunlari dikkate alarak bu bolumde belirli sinirlar icinde, toplumsal guclerin intihar yontemlerinin seciminde nasil bir rol oynadiklari ve yontem seciminde nelerin etkili olduklari gibi konular uzerinde durulacaktir. daha sonra ulkemizdeki intihar yontemleri incelenecek ve genel bir sonuca varilacaktir.

bu konulari aciklamaya girismeden once, baslica intihar yontemleri nelerdir, nasil uygulanirlar; bunlarin belirlenmesi gerekir.

baslica intihar yontemleri

kendi canlarina kiyan kisiler akla gelmeyecek kadar ilginc yontemler secebilmektedirler. fakat, bu ilginc yontemlere oldukca az rastlanmaktadir. gunumuzde belirli intihar yontemleri adeta klasiklesmistir. bu calismada en cok tercih edilen baslica intihar yontemlerinin aciklanmasi yapilacaktir.

her intihar yontemi ayni etkinlikte olumcul degildir. bazi yontemler olum cok kisa bir surede gerceklesirken bazisinda belirli bir surenin gecmesi gerekmektedir. ayrica, kimi yontemde kisinin pasif kalmasi yeterliyken kimisinde eylemi aktif bir bicimde gerceklestirmesi gerekir. ileride deginilecek konularda faydali olmasi bakimindan bu yontemler hakkinda kisa bir bilgi verilecektir.

kendini asmak: bir kimsenin, boynundan iple yuksekce bir yere kendini asmasi, kendi agirligi ile ipin cekilmesidir. intihar icin kisinin cok yuksek bir yer sacmesi gerekmez. yerden 40-50 cm. yukarda bir noktaya bile asi yapilabilir. ornegin; bir kapi koluna baglanan ipin boyundan gecirilerek, vucut agirliginin yere verilmesiyle de intihar gerceklestirilebilir.

asilma sonucunda, kisa bir sure icinde bilinc kaybolur. olume ise asagidaki sebeplerden biri veya birkaci birlikte yolacar:

1) solunum yolunun kapanmasi sonucu “asfiksi”.

2) boyundaki damarlarin sikismasiyla “beynin kansiz kalmasi”.

3) omurilik halkalarindan birinin cikmasi veya kirilmasiyla “medulla spinalinin kopmasi”.

4) boyundaki ipin deriye ansizin dis bir darbe yapmasi sonucu “inhibisyon”.

kendini bogmak: bir kimsenin ip, esarp, kravat, kemer vb. seylerle kendi boynunu sikmasidir. cogu kimse boynunu direk olarak sikmak yerine, boyunlarina bagladiklari seyin arasina bir cubuk gecirerek sikisana kadar cevirmekte veya bagladiklari dugumlu seyin diger ucunu ayaklarina baglayarak gerdirmektedirler.

bu yontemde de kisa surede bilinc kaybi meydana gelmekte ve asfiksiden olum olmaktadir.

kendini yuksekten atmak: kisinin yuksek bir yerden atlamasi sonucu olum olabilir. pencere ve balkon gibi yerlerden atlanmasiyla, siddetli bir sekilde yere carpma sonucu beyin kanamasi veya organlarin parcalanmasiyla travma olume sebep olur.

kendini suya atmak: bu yontemde kisiler kurtulma ihtimalini azaltmak amaciyla el ve ayaklarini baglarlar veya boyunlarina agir bir cisim baglayarak suya atlarlar.

bu yontem genellikle, onceden baska yontemleri denedikleri halde olume ulasmayan kisilerce tercih edilmektedir. solunum yolunun suyla dolmasi sonucu olum olabilecegi gibi, yuksek bir yerden suya atlanmissa, dis darbe sonucu da olur.

kaynak: intihar.de
cocabora
bir çok yöntem ver tabi piyasada.ilk akla gelenler acısız olması,zaten dünya bu insan evladının bi taraflarına koymuştur yeterince daha fazla acı vermeye gerek yok.donarak ölmek aslında fena değil,acı hissetmezsin fazla uyku modu ve bi saatten sonra organlarının hislerini yitirmesi ve sonsuz mutluluk.diğer bir örnek de silahla,ki o benim için tiksinç bir durum kan falan ne o öyle.aslında yüksek gerilim hattına çarpılma durumu da güzel.hani en yükseklerden olan binlerce volt,okuldaki hocam anlatmıştı da insan gerçekten buhar olabiliyormuş bu durumlarda yani gereksiz bir insansanız hatırlanmak ve bulunmak istemiyorsanız fena bir çözüm değil tabi.binlerce uyku ilacı içerek ölmek de güzel olmalı bak aklıma geldi birden.sırasıyla boğularak,tren altında kalarak,araba önüne atlayarak,ve patlayana kadar yemek yiyerek.
nickmickyock
yaşamak bile intihara yakın olmayı gerektirir. çok basit şeyler yaparsınız ve de isteklisinizdir ve sonunda, ölürsünüz..
örneğin;

trafiğe çıkmak.
hatta trafiğe çıkmakla kalmayıp yoldaki diğer angut türevi şoförlerle polemiğe girmek. ertesi gün gazetenin üçüncü sayfa haberlerinde yeriniz rezervelidir.
hız yapmak ve de hiçbir işaret bulunmayan bubi tuzağı tarzındaki bir yol çalışması çukuruna düşüvermek. sanırım rezervasyonunuz devam ediyor çünkü hala otoyoldasınız..
eğer geceye hayatta kalmışsanız arkadaşlarla takılalım ortamlara akalım tekilamızı atalım derseniz. o da muuhtemel bir inithar yöntemidir. bilincim yerinde ama dengede duramıyorum durumları..
ölümle yaşam arasındaki bu ince çizgide illaki dört teker üzerinde olmanıza gerek yok.
çevresel nedenler, toplumsal nedenler, günlük olağanlıklar. hepsi de bizimle birlikte o ince çizginin üzerinde, kuru otlara oturup mangal yapıyor..

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol