biber dolması

instrument
bir instrument mutfağına daha hoşgeldiniz.

öncelikle bu yemeği hazırlamak için bize ne lazım? tabiki dolma biberi. biber dolması yapabilmek için gidiyoruz pazardan ya da marketten ya da yolda geçen zerzavatçıdan dolmalık biber alıyoruz. bu dolmalık biberler biber dolması yemeğinin güzel olması açısından düzgün olmalıdırlar. yamuk yumuk, pörsümüş dolmalık biberler görüntü açısından iştah kesicidir. hepsinin hemen hemen aynı boy olmasına da özen gösterin. mümkünse kendiniz seçin. pazarlarda bazı tezgahlarda leğen veriyorlar. siz leğene seçip dolduruyorsunuz.

öncelikle ana malzemelerimizi sıralayalım. (opsiyonludur)

- bir tencerenin dibine sırayla dizildiğinde tencerenin dibini dolduracak kadar biber dolması.
- gerektiği kadar pirinç ya da keyfinize göre bulgur.
- gerektiği kadar domates
- gerektiği kadar soğan
- gerektiği kadar kıyma (opsiyonlu)
- gerektiği kadar baharat
- gerektiği kadar tuz
- gerektiği kadar yağ.

öncelikle dolmalık biberlerimizin saplarından tutarak başlarına baş parmağımızın tırnağıyla bastıra bastıra üst tarafını kırıyoruz kapak gibi kaldırıp içini boşaltıyoruz. daha sonra b u biberleri yıkayarak bir kenara ayırıyoruz.

sıra geldi biberlerimizi doldurmak için harcımızı hazırlamaya.

bir kapta gerektiği kadar ayırdığımız pirinci ya da keyfinize göre bulguru rendelenmiş soğan, rendelenmiş domates, baharatlar, tuz ve içine tat vermesini istediğiniz ne varsa koyun. zeytinyağlı yapacaksanız içine kuş üzümü katabilirsinz. ama yok ben bi kerede bityirmem daha sonra ısıtır yerim diyorsanız normal ayçiçek yağıyla karıştırın. ama yok ben zeytinyağlı yapmak istemiyorum kıyma da koycam diyorsanız, yine normal yağla karıştırın. ama kıymayla yapacaksanız kıymayı daha önceden çok az kavurun. fazla değil.

bu karışımı dolmalık biberlerin içlerine dolduruyoruz. sırayla tencereye diziyoruz. daha sonra dolmaya kapak olması için isterseniz domates kesip koyun, isterseniz dolmaların kapaklarını tekrar koyun. tencereye dizdikten sonra üzerlerini geçmeyecek şekilde su dolduruyoruz. sonra pişirmeye bırakıyoruz.

püf noktalar: diyelim hazırladığımız harç arttı
o zaman isterseniz kabak, isterseniz patates, isterseniz patlican, isterseniz kırmızı biber, hatta isterseniz domates doldurabilriniz. aynı tencerede dolmalarla birlikte pişirebilirsiniz.

bir instrument mutfağının daha sonuna geldik
afiyet olsun.
sicaksutorbasi
böyle ufacık olacak ve zeytinyağlı.içi ku$ üzümlü ve fıstıklı olacak!açacaksın dolabı limonu damlatacaksın,hooop ağıza.tek çırpıda,hiç ya$anmamı$ gibi.oh$.
independence
bol sulu olani kainatin en muhtesem yemekleri icerisinde rahatlikla sayilabilir. ucuncu turden yakin iliskilerde de bu tur yemekleri yanimizda tasisak vallahi kainatin tum canlilari ile dost oluruz.
selluka
iç harç miktarı ile biber sayısı arasındaki orantıyı bir türlü tutturamadığım lezzet.
bu nedenle ya biber artar ya da harcı çok fazla kalır. teyze kızının tecrübelerine dayanarak verdiği bilgilere göre dolma biber sayısına göre bir yemek kaşığı pirinç kalmış aklımda. zaten her türlü bilgiyi yarım yamalak hatırlarım. belki de 2 yemek kaşığıydı. harç kalırsa yanına mutlaka yaprak sararım. bazen de artan harçtan çorba yaparım. bazen de çiğ çiğ yerim. oluyor işte bazen.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol