vikingler

made in heaven
cocukken trt ekranlarinda severek izledigimiz cizgi film.bu cizgi filmden aklimda kalan baslica seyler haydi yallah hop hop hop diyerek kurek ceken vikingler ve dizinin baslica kahramani viking reisi halvar’in oglu viki.vikingler ne zaman boktan bir durumla karsilassa viki denilen bu cocuk burnunu kasir sonra fonda yildizlar ucusurken "buldummm" diye bagirirdi,olayi aninda cozerdi.
angelus
8. yüzyıl ile 11. yüzyıl arasında, iskandinavya kıyılarında, britanya adalarında ve avrupa’nın kuzey kesimlerinde hüküm sürmüş olan savaşçı bir halktır. viking kelimesi, iskandinav dillerinde, bu kuzeyli savaşçılara verilen isimdir. aslında bir halktan ziyade bir kültürü temsilen kullanılır. o devirdeki viking halkına, iskandinavcada kuzeyli anlamına gelen nors denir.

vikingler batıya doğru ilerlerken, kardeş millet kabul edilen, bizans’ın batısını koruyan varangiyanlar da doğuya doğru ilerlemişlerdir. 8. ile 11. yüzyıllar arasında avrupa’da yaşanan bu döneme, tarihte viking devri denir.

vikingler denizci ve barbar bir kavimdir.berserk isimli savaşçıları dehşetengizdir.şu an ki isveç,norveç,danimarka ve izlanda halkı ve rusya’nın birazı torunları sayılır.

arutha
atlas okyanusu ve kuzey denizi aracılığıyla batıya akın yapan normanlara viking denilimişken; doğuya sefere çıkan normanlara ise vareg olarak adlandırılmışlardır.

iskandinav yarımadasından yola çıktıktan sonra pek çok yerde konaklamışlardır. ancak özellikle, danimarka, fransa’nın normandiya sahilleri ve sonrasında ingiltere, izlanda ve ukraynaya yerleşmişlerdir. hatta doğu roma imparatorlarının özel muhafızları (vanguard) olaraktan da görev almışlardır. aslında büyük bir imparatorluk kurma denemeleri olsa da, bu çok uzun sürmemiş ve ingiltere, danimarka, normandiya ve iskandinavya da kurulu krallıklara bölünmüşlerdir. daha sonra normandiyalı olanları fatih william önderliğinde, gene viking soylusu asilzadelerce yönetilen ingiltere’yi ele geçirmişler ve avrupa feodalitesini adaya taşımışlardır. avrupa örneğinden farklı olarak, gerek vergi sistemi, gerek yargının merkeziyetçiliği açısından, daha merkezi bir krallık kurabilmişlerdir aslında en ilginç olanları da bu guruptur. zira diğerlerinin aksine, süvariye dayalı feodal ordu düzenini benimsemişler, sonrasında da (100 yıl savaşları esnasında), avrupa’da okçu, piyade ve süvarilere dayalı karma orduyu en etkili biçimde kullanmışlardır.

ukrayna’da konuşlu olanlarsa, moğol istilalarına dek yaşamışlar ve sonrasında yönetici kavimlere karışmışlardır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol