saygı duruşu

p t n
popilist zihniyetin bir urunu daha. genelde 1 dakikdayla sinirlandirilmis zaman diliminde put gibi ayakta durmak, hic ses cikarmadan dikilmek. ne oluyor o zaman, mesela olmus kisileri anmak icin yapildiginda gecen hafta arkasindan ettiginiz kufurler sayilmiyor mu? ne yapiyor insanlar o 1 dakika icinde? saniyeleri sayiyor. hatirliyorum, 2. siniftamiydim neydi, ilkokulda bir toren olmustu, ataturk ve silah arkadaslari icin saygi durusuna durulmustu, bende gozlerimi kapatmis, o zamanlari belgesellerden gordugum kadariyla canlandirmaya calisiyor, ve yaptiklari icin icimden tesekkur ediyordum, cunku saygi durusunun boyle bir sey oldugunu zannediyordum. ancak boyle bir durumda mantikli bir aciklamasi olabilirdi yaptigimiz seyin. sonra torenden sonra annem ve ogretmenim niye gozlerimi kapattigimi sordu, bende anlattim. ikisi de kahkaha attilar, annem benimle gurur duydugunu ogretmenimde boyle seylere gerek olmadigini soyledi. aslinda dogru soyluyordu, kimse boyle yapmiyordu, boyle bir gelenek yoktu cunku. o gun anladim saygi duruslarinin ne kadar gereksiz oldugunu. birde saygi duruslarinda guleni azarlama meselesi vardir. 90 lik nineler veya hocalar "vay terbiyesiz sen ataturk’un saygi durusunda nasil gulersin" diye basarlar kalayi. "teyze sen sekilcilikten baska ne yaptin o insan icin bugune kadar?" demez kimse. susar. bugune kadar m.k.a. icin bircok saygi durusunda bulundum, ne oldu simdi, saygi duydugum tescillenmis mi oldu? olen futbolcularin arkasindan saygi durusu oluyor, tamam allah rahmet eylesin ama o adami ne kadar taniyorsun da saygi durusunda bulunuyorsun. ya adam esrarkes se, tecavuzcuyse?
darth sidious
asla anlayamadigim bir durumdur. insanin ic dunyasinin ve dusuncelerinin bir sonucudur saygi. bunu makinelestirip toplu halde bir torene cevirmek yalniz, insanlarin birey olarak kabul edilmedigi ummet toplumlara yakisir zannimca.
firatrock
ataturk ve turk buyukleri için bir dakika saygı duruşu gayet normaldir ama emin alıcı için bir dakika saygı duruşu ise gayet abestir.
laluska
kitleleri bulaşıcı bir gülme krizine sokan eylemdir, bu esnada müdürle veya hocalardan biriyle gözgöze gelmemek için kasar insan, kötü şeyler düşünür, dilini ısırır gülmemek için, neyse ki tam zamanında istiklal marşına girilir, oh be duyulmaz gülebilirim diye düşünür insan, lakin gülme krizi geçmiştir. insanın ömründen yiyen saniyelerdir.
cunta
temelinde, gücü ve imkanı kullanmakta yetkin olduğuna inanılar yok olmuş birine, hazır durumda komut bekleme mesajını, fırsat verme imkansızlığıyla ileten insanların, bir amaç için en alt noktadan da olsa birleştiklerini kendilerine kabul ettirmeye çalıştıkları formalitedir. fakat formalite ile gereksiz kavramlarının farkının anlaşılması gerekir.
simplist
uygulaması esnasında katılımcıların aklından ne geçtiğini merak ettiğim, şekilci saygı gösterisidir.
genelde ölmüş kişiler için yapıldığı göz önünde alınırsa, boş boş direk gibi dikilip "bitse de gitsek" diye düşünmek yerine dua etmeyi tercih ederim o zaman diliminde.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol