halkçılık

evrendeki en mutevazi insanim
bir ulusu olusturan, cesitli mesleklerin ve toplumsal gruplarin icinde bulunan insanlara halk denir. bu akimdan halkcilik ilkesi hem
cumhuriyetcilik hem de ulusculuk ilkelerinin zorunlu bir sonucudur.
ataturk’e gore ulus ile halk aslinda tek anlama gelmektedir. halkcilik ise millet icindeki cesitli insan gruplarinin cikarina ve yararina bir siyaset izlenmesi, halkin kendi kendini yonetmeye alistirilmasidir.
halkcilik, cumhuriyetciligin dogal bir sonucudur denildi ki, bu cok dogrudur. cumhuriyet, halkin kendi yoneticilerini kendi icinden secmesi anlamina gelmektedir. boylece cumhuriyet rejimi, bir halk rejimi olmaktadir.
ayni bicimde, halkcilik, ulusculugun de bir sonucudur. ulus halktan olustuguna gore, ulusculuk, turk halkinin mutlulugu icin calismak, ortak gecmise ve gelecege halkla birlikte baglanmak demektir.
ataturk, daha tbmm acilir acilmaz, yeni kurulan devletin bir halk devleti oldugunu belirten pek cok konusmalar yapmistir. artik halk, bir kisi tarafindan yonetilmemekte, kendi kendini yonetmektedir.
halkcilik ilkesinin uygulanmasi ayrica, toplumda hic kimsenin digerinden ustun olmamasinin, kanun onunde kesin esitligin kabulu anlamina da gelmektedir. gercek halkcilikta hicbir toplumsal gruba, zumreye ayricalik taninmaz. halk her bakimdan birbirine esit kimselerden olusur.
bugun bazi rejimler halki yalniz belli bir grup insandan ibaret saymaktadirlar. bu rejimlerin adi olan halk cumhuriyeti yanilticidir. cunku sadece belli bir grup halkin devleti anlamina gelmektedir. gercek budur. ama ataturkcu halk devletinin uzaktan yakindan boyle bir anlam tasimadigi ve belirtmedigi hemen soylenmelidir.
ataturkcu halk devleti, turk halkinin tumunu, yani turk ulusunu kapsamina alir. boyle bir halkcilik anlayisi, gercek demokrasinin kurulmasi icin gerekli olan ortami en iyi bicimde hazirlar.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol