polisin havaya ateş açmasi

independence
polis olsun asker olsun zaman zaman toplumsal olaylarda havaya ate$ acarak olaylara kari$an ki$ileri dagitmak ister.bu zaruri bir durumdur ve muhtemelen kimse de hesap sormuyordur boyle durumlarda kendilerinde.sorulmamasi da gerekir zaten.dedigim gibi zaruri durumlardir bunlar.fakat az once tv`de izledigim bir haber beni icerisinde ya$adigimiz toplumun nasil kendinden gecmi$ bir hal aldigini ve aslinda ya$amlarimizin nasil pamuk ipligine bagli oldugunu bir kere daha gosterdi bana.

yer: izmir.

konu: bicak zoru ile gasp yapan yahut yapmaya cali$an zanli iki gencin taksiciler tarafindan polisten daha once yakalanmasi.

sonuc: taksiciler zanlilari linc etme giri$iminde bulunuyor ve polisin mudahalesi ile zanlilar kalabaligin elinden kurtariliyor.

daha ileriki sonuc: taksiciler sinirlerini uzerlerinden atamayinca karakolu basarak polislerle kavga ediyor.bu esnada polislerden biri havaya ate$ aciyor."belirttigim gibi zaruri bir durum"..ardindan karakola saldiranlar bu eylemlerinden vazgeciyorlar.

ne yazik ki cok daha ileri bir sonuc: taksicilerden biri havaya ate$ eden polisi kameramana gostererek "cek cek.bu polisi cek.bu polis bize ate$ etti.cek onu da." diyor.i$te benim beynimdeki filmin kareleri $u goruntu ile birbirine kari$iyor, kopuyor, ne oldugunu anlayamaz hale geliyorum.bahsi gecen polis $u $ekilde cevap veriyor kameramana donerek.."cek cek.$u taksiciyi de cek.siktim olm ne var.al bir daha sikarim.." diyor ve havaya bir mermi daha sikiyor.

$imdi sormak isterim bunu her kim okuyorsa..sehir magandasi olarak nitelendirdigimiz insanlarla kameranin onunde "ne var olm siktim.bir daha sikarim!" diyerek havaya zaruri bir hal olmadigi halde sirf kameranin kendisini goruntulemesini firsat bilerek mermi sikan ki$i arasinda ne fark vardir?$ehir magandasi denilen talihsiz ya$am formlari taraftari olduklari takimlar her gol attiginda havaya mermi sikiyorlar ve bu sebeple $ehir magandasi ilan ediliyorlarda hic bir zarureti olmadigi halde kameralarin onunde havaya mermi sikan polis memurunun tanimlamasi ne oluyor? havaya sikilan mermi ya balkonda oturan ve hic alakasiz masum bir ki$iye eskaza isabet etmi$ olsa, yahut merminin kovani yere du$erken kazandigi hiz sebebi ile birisinin kafasini deliverse bunun sorumlulugunu gectim de bedelini kim odeyecek? daha dogrusu hangi bedel bir insan hayatini kar$ilayabilir ki?

bugun de uzun seneler aklimdan cikmayacak bir haber ile neticelendi televizyon izleyi$im..

"ne var olm siktim! bir daha sikarim!"
ve bir daha sikar.bu zihniyet bu ki$ide oldugu surece ve devlet bu ki$iye ruhsatli silah ve muhimmat verdigi surece bir daha sikar..bir daha sikar..bir daha sikar.ta ki bir masumun cani yanana degin.
"bir daha sikarim!"

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol