çırağan sarayı

independence
halic ve bogazici’nin en guzel yerleri sultanlar ve onemli kisilere saray ve koskleri icin tahsis edilmisti. zaman icinde bunlarin bir cogu yok olmustur. buyuk bir saray olan ciragan’da 1910 yilinda yanmisti. onceki bir ahsap sarayin yerinde 1871 yilinda sultan abdulaziz tarafindan saray mimari serkis balyan’a yaptirilmisti. 4 yilda 4 milyon altina mal olan yapinin ara bolme ve tavani ahsap, duvarlarda mermer kapliydi.

tas isciliginin ustun ornekleri sutunlari zengin dosenmis, mekanlar tamamlardi. odalar nadide halilarla, mobilyalar altin yaldizlar ve sedef kalem isleri ile susluydu. bogazici’nin diger saraylari gibi ciragan’da bir cok onemli toplantiya mekan olmustu. renkli mermerle suslenmis cepheleri, abidevi kapilari vardi ve arka sirtlardaki yildiz sarayina bir kopru ile baglanmisti. cadde tarafi yuksek duvarlar ile cevriliydi. yillar boyu harabe halinde duran kalinti buyuk tamirler sonunda yeniden ihya olmus, yanina ilave edilen eklentiler ile 5 yildizli, guzel bir sahil oteline donusturulmustur.
insomnia jim
sultan abdulaziz doneminde yaptirlmis artik tarihi saray olmaktan cok dugun mezuniyet vede toplantilarin ugrak yeri haline donusmus bir avam saray. ciragan arapcada isik dolu anlamina gelir ayrica ciragan sarayi insaa edilmemisken daha arsa uzerinde besiktas mevlevihanesi varmis.
independence
ba$ka ulkelerin yoneticileri, ba$kanlari falan turkiye’ye geldiklerinde muhakkak bu otelde kral dairesinde kalirlar.manzarasi oyle muhte$emdir ki o kadar olur.

benim icin en guzel tarafi havuzudur.havuz ile bogaz yanyanadir biti$iktir.arada sadece goru$unuzu engellemeyen bir duvar vardir.havuza girerken bir yandan da bogazin e$siz guzelligini izleyebilirsiniz.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol