vanilyali dondurma

isimsiz kahraman
sadelikten hoslananlarin sectigi dondurma turu. bir de beyaz olmasindan mutevellit sadece vanilyali dondurmanin sutten yapildigina inananlar vardir, yanilgidir efendim hepsi sutten yapiliyor bu meretin.
mim efendi
porsche firmasi, 1983 yilinda otomotiv sektöründe yanki uyandiracak teknik donanima sahip bir otomobille pazara girer. müsterilerinden gelen her türlü yorum ve fikirlere açik olan yönetim, aracin piyasaya sürülmesinden 2 ay sonra ilginç bir iikayet mektubuyla karsilasir. müsterinin sikayeti şudur:
"adim danny troatman. new jersey’de yaşiyorum. esim ve cocuklarimla her aksam film seyretmeden önce sehir merkezinde bulunan markete dondurma almaya gidiyorum. bir ay önce aldigim porsche marka arabamla tabii ki... fakat ne ilginçtir, ne zaman çikolatali veya meyveli dondurma alip arabama dönsem, araç çalismiyor. oysa vanilyali dondurma aldigim zaman aracim rahatlikla calisiyor. bunun bir kac kere denedim ve her seferinde ayni sonucu aldim. yardimlariniz icin simdiden tesekkürler"

porsche firmasindaki yetkililer derhal adi gecen bölgeye bir mühendis gönderiyorlar ve sebebini ögreninceye kadar orada kalmasini söylüyorlar. ertesi gün mühendis new jersey’e variyor ve bay troatman’la hemen temasa geciyor. ayni aksamdan baslamak üzere her aksam üstü mühendisimiz ve bay troatman dondurma almak üzere markete gidiyorlar. gercekten de cikolatali ve meyveli dondurma alindigi zaman araba calismiyor, vanilyali alindigi zaman ise rahatlikla calisiyor. mühendis ilk baslarda bu olaya saskinlikla bakiyor fakat bilimsellikten uzaklasmamaya gayret ediyor.

aradan yaklasik bir ay geciyor. bay troatman ile her gün markete giden mühendis, sonunda olayi cözüyor. yeni model porsche arabalarda kullanilan soğutma sistemi, arac durdurulduktan hemen sonra devreye giriyor ve motor belirli bir ısıya düşene kadar motoru kilitliyor. markette en cok satilan dondurma ise vanilyali dondurma. bu yüzden vanilyali dondurma tezgahı önünde sürekli sıra oluyor. bay troatman siraya girip dondurmasını alana kadar gecen süre, motorun sogumasi icin yeterli oluyor. fakat cikolatali veya meyveli dondurma tezgahi önünde sira olmadigi icin dondurmayi hemen alip aracina geri dönüyor. motor ise kilitli oldugu için araç çalismiyor.
mühendis, raporunu yönetime sunuyor. piyasadaki araclar geri toplanip, gerekli ayarlamalar yapiliyor ve müsterilere yeni haliyle teslim ediliyor.

demek ki neymiş, araban var ise vanilyalı dondurma yiyeceksin.

(bkz: porschen mi var derdin var)

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol