paul adrien maurice dirac

darth sidious
paul adrien maurice dirac (1902 - 1984)

paul dirac 8 agustos 1902 ’de ingiltere bristol’de dogdu. babasi isvecli annesi ingilizdi. once tuccar okuluna oradan bristol universite’sine gitti. buradan 1921’de elektrik muhendisligi diplomasi aldi.iki yil daha bristol’de matematik calistiktan sonra cambridge st.john’s college’de arastirma gorevlisi olarak goreve basladi. ph.d derecesini 1926’ da aldi. bir sonraki yil st.john’s college’in akademi uyesi, daha sonra 1932’de cambridge de matematik profesoru oldu.

dirac quantum mekanigini matematiksel ve teorik olarak inceledi. heisenberg 1928’de yeni quantum mekanigi teorisini ortaya atar atmaz, matematiksel karsiligi uzerinde calisti. ve kendi elektron gorecelik teorisi(1928) ve oyuk teorisi(1930) ile ilgili royal society ’ye bircok yazi yazdi. bu teori elektronla ayni kutleli, fakat pozitif yuklu bir parcacigin varligini ortaya koyuyordu. teori daha sonra deneysel olarak da c. d. anderson tarafindan dogrulandi. bu parcaciga positron denildi.
dirac’in calismalarinin onemi onun schrodinger’in ozel gorecelik denklemleriyle tanittigi unlu dalga fonksiyonlarinda yatar. aslinda dirac’in calismalari, sadece biribirinden farkli olmakla kalmayip, birbirine ters dusen quantum ve gorecelik teorilerini birbirleriyle iliskilendirdi.
dirac’in bilimsel calismalari quantum theory of the electron (1928) ve the principles of quantum mechanics (1930; 3rd ed. 1947) adli kitaplarinda toplanmistir.
1930’da royal society ’ye secilmis ,kraliyet ve copley madalyalariyle onurlandirilmistir. dirac cok fazla yolculuk yapmis ve degisik universitelerde calismistir. bunlardan bazilari sunlardir: copenhagen, gottingen, leyden, wisconsin, michigan, ve princeton . 1929’da amerika’da 5 ay gecirdikten sonra dunyayi dolasti. heisenberg ’le birlikte japonya’ya gitti. ve sibirya uzerinden dondu.
1937’de margit wigner’le budapeste’de evlendi.

kaynak : nobel fizik odulleri

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol