genç osman

0 /
carpediem
yenicerileri kaldirmayi dusundugu icin gozudonmus yeniceriler tarafindan tahttan indirilen, zindana atilan ve daha sonra feci bir sekilde oldurulen osmanli padisahi. tecavuze ugradigi da dogrudur.
made in heaven
14 yasindayken osmanli tahtina oturmus,yeniceri ocagini kaldirma planini uygulamaya cok yaklasmis ancak bu planini bir cok yerde dile getirmesi durumu yenicerilerin ogrenmesine neden olmustur.henuz 18 yasindayken cikan yeniceri ayaklanmasi sonucu bogularak oldurulmustur.
seyhmerat
yenicerilerin kendisini once hadim edip ondan sonra oldurdugu rivayet edildigi icin zaman zaman oglan osman olarakta anilir..
isimsiz kahraman
1618-1622 yillari arasinda tahta kalkmis osmanli padisahi. onaltyncy osmanly padi?ahy.
http://www.geocities.com/sultansaher/sultan16.htm adresinden gorebilirsiniz.
reddy
yeniceri ocagini kaldirma dusuncesini karisina anlatarak hayatinin hatasini yapan,bu hatanin bedeli olarak da gencecik yasinda hayata veda eden osmanli padisahi.
xerxes
bir baris manco sarkisi. adami costurmak icin idealdir. 1979 cikisli "ben bilirim" long play’inde vardir bu sarki. guzeldir.

ey koca topcu
su daglara yan gele - yan gele
sahres-i fitteki düsman sefilesinin su kesimi
senkles dur
iki biyik bükümü saga - beraber bir iki
üç evlek ile ruh - beraber bir iki üc
bir gülle tikila
ikila
sikila
mesafe hak getire
haydi allah rastgetire aman

genc osman dedigin bir kucuk usak,
beline baglamis ibrisim kusak,
askerin icinde birinci usak,
allah allah deyip gecer genc osman oy oy

genc osman dedigin bir kucuk aslan,
bagdatin icine girilmez yastan,
her ana dogurmaz boyle bir aslan,
allah allah deyip gecer genc osman oy oy

bagdat’in kapisini genc osman acti,
dusmanin cumlesi onunden kacti,
kelle koltugunda uc gun savasti,
allah allah deyip gecer genc osman oy oy
cassini
ekmek teknesi dizisinde kirli-cengiz repligi icinde bahsi gecen padisah.

dizide

- misal?
- genc osman

seklinde her misal sorusuna verilen cevaptir.
passive
af dileyerek söylüyorum önce hayalarından sıkılarak işkence edilmiş sonra da yedikule zindanlarında asılarak öldürülmüş olan duraklama döneminin en parlak padişahı.
azade
padişah 4. murat’in bağdat seferi sırasında orduya katılmak isteyen 16 yaşında henüz bıyığı terlememiş bir delikanlıdır. padişahın " sefere katılan askerlerin bıyıklarında demir tarak durmalıdır" mealindeki fermanı nedeniyle orduya katılmasına müsade edilmemiştir. genç osman orduya alınmayınca otağı hümayun önünde kargaşaya sebep olmuş, gürültüden rahatsız olan padişah meseleyi öğrenince delikanlıyı yanına çağırmış ve aralarında şu diyaloğ geçmiştir;

4. murat: sen sefere katılacak askerin bıyığında demir tarak durmalıdır diye buyurduğumu bilmez misin?
genç osman: bilirim hünkarım.
4. murat: peki ne diye ısrar edersin?
genç osman: benim bıyığımda demir tarak durur hünkarım. emir buyurun da göstereyim.
4. murat: tez demir tarak getirin...

getirilen iki demir tarağı alan genç osman hiç tereddüt etmeden tarakları iki yanağına bıyıklarının olması gereken yere saplamış ve padişaha dönüp;

-işte hünkarım bıyıklarımda demir tarak durdu...

demiş ve bu davranışından dolayı sefere çıkacak askere dahil olmuştur. ayrıca bağdat’ın fethi sırasında büyük kahramanlıklar göstermiştir. şehre ilk giren askerler arasındadır ve o şavaşta da şehit olmuştur.

barış mançonun genç osman şarkısı bu delikanlıya ithafdır.
hergele
4 cellat tarafından göt zoruyla boğulan padişah.zaten osmanlı tarihinde yararlı işler yapan ya boğdurulmuş yada taht kavgası ayağına sürgüne yollanmıştır.
akhillius
ii. osman (genç osman), (d. 3 kasım 1604, istanbul – ö. 20 mayıs 1622, istanbul). 16. osmanlı padişahıdır.

babası i. ahmed, annesi mahfiruz haseki sultandır. mahfiruz haseki sultan rum’dur. sultan genç osman 14 yaşında iken, amcası sultan birinci mustafa’nın tahttan indirilmesi üzerine osmanlı tahtına oturdu. annesi onun yetişmesi için çok titiz davrandı. sultan genç osman iyi bir terbiye ve tahsil gördü. arapça, farsça, latince, yunanca ve italyanca gibi doğu ve batı dillerini klasiklerinden tercüme yapabilecek kadar güzel öğrendi. genç osman zeki, enerjik, atılgan, cesur ve gözüpek bir padişahtı.

sultan genç osman, fatih sultan mehmed devrine kadar yapıldığı gibi saray dışından, şeyhülislam es’ad efendinin ve pertev paşa’nın kızları ile evlendi. yavuz sultan selim devrinden itibaren padişah saray dışından evlenmediği için bu davranış önemli bir değişiklik oldu. kendisine planlarını uygulayacak bir sadrazam bulamadı.

tarihte eşine az rastlanır bir şekilde tahtan indirilerek, yedikule zindanlarında boğularak öldürülen sultan genç osman, babası sultan birinci ahmed’in sultanahmet camii’nin yanındaki türbesine defnedildi. tahta çıkar çıkmaz devlet erkanı içindeki üst düzey yetkilileri değiştiren, müderris ve kadıların atanma yetkilerini şeyhülislamdan alan sultan genç osman çok yenilikçi bir padişahtı.


optikkagittakiasikki
bugün tarih öğretmeninden duyduğum genç osman’ın cinsel tercihleri yüzünden öldürüldüğüydü. araştırıyorum fakat hiçbir yerde böyle şeyler yazmıyor. doğruluk payı ne derece onu da bilmiyorum açıkçası.
elma sekeriiii
amcası birinci mustafa’nın tahttan indirilmesiyle başa gelen birince ahmet’ten doğma padişah. iktidarı 1617-1622 yılları arasında sürmüş, 2 erkek 2 de kız çocuk sahibi olmuştur.
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol