into the west

seha
annie lennox seslendirmistir.
into the west

lay down
your sweet and weary head
night is falling,
you have come to journey’s end.
sleep now,
and dream of the ones who came before.
they are calling
from across the distant shore.

why do weep?
what are these tears upon your face?
soon you will see
all of your fears will pass away,
safe in my arms
you’re only sleeping.

what can you see
on the horizon?
why do the white gulls call?
across the sea
a pale moon rises --
the ships have come to carry you home.

dawn will turn
to silver glass
a light on the water
all souls pass.

hope fades
into the world of night
through shadows falling
out of memory and time.
don’t say,
"we have come now to the end."
white shores are calling
you and i will meet again.

and you’ll be here in my arms
just sleeping.

what can can you see
on the horizon?
why do the white gulls call?
across the sea
a pale moon rises
the ships have come to carry you home.

and all will turn
to silver glass
a light on the water
grey ships pass
into the west.
priapus
19. yuzyilda amerika. ucsuz bucaksiz topraklariyla yeni bir kita, yeni bir dunya. bir tarafta buyuk umutlarla amerika’ya gocen eski kita sakinleri, diger tarafta bu topraklarin asil sahipleri; yerli amerikalilar ya da yaygin adlariyla kizilderililer.

onceleri sadece amerika’nin dogu yakasina, baslica virginia ve cevresine yerlesmis beyaz adamlar 1820’li yillardan itibaren yeni umutlarin pesinde batiya, california adi verilen verimli topraklara hareket etmeye baslar. bu yeni goc kacinilmaz olarak beyazlarla yerlilerin karsi karsiya gelmesine yol acacaktir. tarihin en buyuk catismalarindan biri, uzun ve sancili bir surec baslayacaktir.

into the west, bu topraklarin nasil kazanildiginin (ya da kaybedildiginin), amerika’nin nasil parcalandiginin gercek oykusudur.

yapimciligini steven spielberg’in ustlendigi into the west, her birini ayri bir yonetmenin cektigi 2 saatlik 6 bolumden olusan epik bir dizi. beyaz adam’in bati amerika’ya yerlesimi, amerikan yerlilerinin bu degisimden etkilenisi ve bolgenin 1825 ile 1890 yillari arasindaki gelisimini konu ediyor.

into the west amerikan tarihindeki en dramatik donemi, yerlilerin yavas yavas topraklarindan atilmalarini iki tarafin da bakis acisindan basariyla resmediyor.

http://www.cnbce.com/pr-intothewest.asp

strahd
"kızılderililerin hayatlarını kaydırdık, çeşitli yapımlarda onları ve kültürlerini büyük ve yüce gösterip çektiğimiz vicdan azabını azaltalım, tatmin olalım, duyarlı gözükelim" kampanyasının örneklerinden biriymiş.
ederleziavela
yeni dunya amerikaya goc eden avrupalilarin cikarlari ugruna kitanin sahibi olan kizilderilileri oldurmeleri ve kullanmalarini anlatilan 6 bolum olarak yayinlamis sinema filmi tadinda steven spielberg yapimi bir dizidir.bir donem cnbc-e yayinlamistir.yanlis hatirlamiyorsam goruntu dalinda oscar yada bir baska odul almis bir yapimdir.butcesi 50.milyon dolar olan tek dizidir.

donemin en buyuk olaylarini oldukca iyi islemis bir yapimdir.oyleki the gold rush ve wounded knee katliami sonrasi gucsuz kalan kizilderililerin transcontinental railroad olarak bilinen ray yapimin da zoraki calistirilmalari amerikan hukumetinin simdiki kuresel tutumunu , politikasini ve insan hayatina verdigi degeri oldukca iyi anlatiyor.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol