ikinci dünya savaşı

0 /
seha
1939-1945 yillari arasinda gerceklesen en az 50 milyon insanin olumuyle sonuclanan ve dunya uzerindeki dengelerin degismesine yol acan savas.
rosencruz
nazi cizmeleri altinda ezilen avrupayi amerikanin gelip kepaze olmaktan kurtardigi savas.1939 da almanyanin polonyayi isgali ile baslayan savas 1945’te sovyetlerin berline girmesi ve hirosimaya inen bir atom bombasi ile son buldu.
milyonlarca insan sakat kaldi yada yaralandi,oldu.ilk ve son kez nukleer silahlar kullanildi.savas taktikleri tamamen degisti.savastan en cok fransa,almanya,rusya ve yahudiler etkilendi.hollywood filmleri ile 1970 lerden sonra tekrar populer oldu.
eva braun
okullarda surekli gorunen sebep olan sirp prensinin oldurulmesi nedeniyle ba$ladigi soylenen,turkiyenin girmemek icin ipin hem altinda hem ustunde oynadigi sava$
aello
okuması, ilginç fakat bir gerçek oluşu hüzün verici savaştır. 2 taraf vardır; müttefikler ve mihverlerdir.

müttefiklerde; birleşik krallık, ssbc, amerika birleşik devletleri ve fransa vardır.

mihverlerde ise; almanya, italya ve japonya vardır. bu tarafa mihverler adının verilmesinin sebebi ise, mussolininin "bizim ittifakımız dünyanın eksenini üstünden atacaktır" sözünden gelir. (mihver eksen demektir)
tabii bu taraflarda belirttiğim ülkeler sadece başlıca olanlardır.

savaş dünyanın iki önemli yerinde geçmiştir; pasifik bölge ve balkanlar bölgesi.
pasifik bölgedeki savaş daha çok japonya ve çin arasındadır. japonya, daha çok toprak ve kaynak için çine saldırmıştır. aynı zamanda japonyanın asıl amacı bütün asyayı almaktır. kendi ırkının en muhteşem ırk olduğunu düşünmektedir. bu azim yüzünden nankin katliamı gerçekleşir. bu katliamda 200.000 e yakın çin vatandaşı öldürülür. vahşettir.

sonra japonya yine kaşınır ve sürpriz bir saldırı ile pearl harbourı bombalar. 2.400e yakın insan ölür, bunun üzerine amerika da ben daha güçlüyüm demek üzere japonyaya atom bombası yollar. ilk bomba, little boy 6 ağustos 1945 günü hiroşima’ya düşer. 3 gün sonra da fat man 9 ağustosta yani, nagasaki’yi bombalar amerika. resmen sidik yarışıdır, masa başından "dünyayı kurtaran"(!) adamlar yüzünden milyonlarca masum insan katledilmiştir. hayvan bile olamazlar buna sebebiyet verenler.

gelelim balkan cephesine. "yaşam alanı" adını verir hitler burası için. hitler öylesine sapık biridir ki kara kaşlı kara gözlü her yahudiyi katletme çabasındadır, kendi siyah saçlı olmasına rağmen. faşizm en başında çelişmiştir bile. ilk önce gider danimarkayla norveçi kendi tarafına alır. sonra fransa ve hollanda. böyle böyle derken balkanları ispanya, irlanda ve isveç haricinde resmen kontrol altına alır nazi almanyası. bunu ya zorla, şiddet kullanarak yapar, ya da konferanslar aracılığıyla yapar. fakat sonra, berlin müttefikler tarafından ele geçirilince hitler önce köpeklerini zehirler. bunu yapmasının nedeni zehrin ne kadar sürede etki edeceğini görmesidir. sonra bu zehri önce karısına verir, sonra öldüğünden emin olmak için başına ateş eder. sonra zehri kendi içer ve kendi kafasına ateş eder.

savaşın sonucunda ssbc ve abd nazi kamplarında katledilen yahudilere özgürlüklerini verir, ki sonrasında israil varolur. 8 mayıs 1945te berlin bölünür.

tamamen faşizm, ırkçılık gibi ideolojiler üzerine kurulmuş bu savaş, milyonlarca insanı katletmiştir. neden? diye sormamak elde değil. düşündükçe insanın içi parçalanıyor. yazık ya!
eldrun
itilaf devletlerinin birinci dünya savaşından sonra uygulanması imkansız şartlarla antlaşma imzalattıkları almanya’da hayat hiç de iyi değildi. bu kadar baskının bir başka dünya savaşına neden olacağını göremeyen hırslı ingiltere ve fransa gibi ülkeler yüzünden çıkmıştır bu savaş gerçekte. almanlar gizliden gizliye örgütlenmiş (adamların çok sınırlı, komik denebilecek bir sayıda ordusu olmasına izin var, donamaları yok, haberleşmeleri yok, hiç bir şeyleri yok, hepsi itilaf devletlerinin kontrolünde); hitler de nasyonel sosyalist partide, kitleleri etkileme yeteneği sayesinde yükseldikçe yükselmiş, birinci dünya savaşında herşeylerini yitiren almanlar tarafından kurtarıcı olarak görülmüştür.

sonucu malum.
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol