çokus

seha
der untergang/downfall/çökü?
ikinci dunya savasinin ve adolf hitler’in son gunlerini konu alan ve gectigimiz gunlerde ulkemizde de vizyona giren film.

- basinda ovguler -
“simdiye kadar yapilmis en iyi savas filmlerinden birisi! her yonuyle er ryan’i kurtarmak ve das boot kadar guclu ve carpici.”
hollywood reporter“

iste size sinema -iste size film. yuzlerce hitler fasizmine ait film izlemis olabilirsiniz ama bu filmi gormezseniz izledikleriniz bir hic den oteye gitmeyecektir.”
ugur vardan - radikal

“eger kavgam’in satisi kaygi uyandiriyorsa bu film bir hayli kiyamet kopartacak gibi” mansur forutan - sabah

“bizim gibi okuma aliskanligi olmayan, tarih bilmeyen toplumlarin seyircilerine birseyler ogrettigi icin basarili ve mutlaka gorulmesi gereken bir film.”
engin ardic- aksam

“magda goebbles’in cocuklarini zehirleyisini seyrederken merly streep’in seciminde oldugu gibi kendinizi onun yerine koyup onun acisini icinizde hissetmiyorsunuz ama ideolojik korluge lanet ediyorsunuz.”
mensur akgun –referans
amygdala
’eger savas kaybedilmisse bu benim umurumda bile degil.insanlar perisan olurlarsa olsunlar,tek bir damla gozyasi dokmem onlar icin:onlar hicbir seyi hak etmediler.’
carpediem
hitler’den nefret mi etmeli yoksa ona acimali mi diye dusunduren film. onun bu kadar acimasiz ve bencil olmasi midenizi bulandirir. bir yandan da onun zavalliligini, senelerce ugrastigi bir seyin yikilmasini izledikce girdigi ruh halini, cocukca davranislarini gordukce ona acirsiniz.
klasik nazi konulu filmlerden pek bir farki yok ama sinemaya uyarlandigi "hitler in sekreteri" adli cevirmen maduru kitabi okumaktansa filmi izlemek daha iyi.
carpediem
hitler’in "insan" gibi gösterildigi, onun iyi yanlarının kötülüğünden daha üstün tutuldugu gerekçesiyle çok fazla kötü eleştiriye maruz kalmış film.
eva braun
hitlerin mazo$ist,sadist,halilari kemiren sinir hastasi gibi oldugu iddia edilen taraflarini i$lememi$ "aa ocuuu hitler"diyenlerin izlemesi gereken film.ayrica nazi propagandasi falan da yapiyor degil mumkun oldugunca tarafsiz cekilmeye cali$ilmi$ film.goebbleslerin sadakatini de anlayabilmek mumkun degil,bu kadar mi baglanilir bi insana?etkileyici bir alman filmi
walide sultan
onun aslinda avusturyali fakir bir ailenin cocugu oldugunu, okulda cok basarisiz silik bir ogrenci oldugunu, resim sanatiyla ilgilendigini,tesadufen almanya yollarina dustugunu, aksamlari takildigi kahvehane gibi bir yerde, gelip konusmalar yapan politikaci tiplerin arasinda, orada oyle otururkenbirdenbire bu tip konusmalarin havasina girip, bir iki derken konusanlara satasmasindaki agirligin, onemli birilerinin dikatini cekmesi sonucu, kendini politikanin icinde buldugunu, aniden bir parti teskilatinin icine girip, kisa surede kurmay katina yukselisini, kendine munhasir belli hareketlerini, soylemlerini giyinis tarzini, sacini ve biyigini, giderek genisleyen bir topluluga kabul ettirmesini; sonucunda dunyanin basina bela olacak, insanligin buyuk kiyimlarina yol acacak onlenemez ifsaatlarini, sadece ve sadece tesadufler yaratmistir. bu kisi, hic bir egitimini tamamlayamamistir. genclik yillari fakru-zaruret icerisinde ve hic bir hedefi olmadan gecmistir. kendi gelecegine ait plan bile yapamayacak kadar basiretsiz, silik ve gucsuz bir insanken; nasil olmus da? buyuk bir kitle arkasina dusmus ona inanmis, onun sapkin fikirleri icin savasmis. gunahsiz insanlar, sadece irklari farkli oldugu icin cesitli insanlik disi iskencelere maruz kalmis ve oldurulmuslerdir.
bu sureci baslatan, aslinda bu dunyaya hic gelmemis olmasi gereken insanlardan biri olan adolfu, "ein hitler" yapan onun hayatindaki cok buyuk ve insanlik icin cok kahpe tesaduflerdir.
sonucuna varinabiliniyor; der untergang filmini izledikten sonra. yonetmen oliver hirschbiegel.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol