kırkı çıkmak

0zgur
normalde vefat eden merhumun arkasından sayılan kırk gün sonrası sanıyordum fakat bugün öğrendiğime göre yeni doğan çocuk için de kırkı çıkmak diye bir deyim varmış.

geleneklere göre çocuğu başka bir eve götürmek gerektiği söyleniyor ancak bu konudan emin değilim. bizim çocuğun da çıktı kırkı, dini açıdan aslında kırkı çıkan bebek değil anneymiş ve lohusalıktan çıkıyormuş.

genel olarak dini açıdan değil örf adet ve geleneklerle ilgilidir.

kerametikendindenmenkulbiraylak
Konu lohusa kadınsa,aile büyüklerinin hayal gücüne,gelenek uydurma kapasitesine göre değişen,akıl sınırlarını zorlayan şeyler icat etmekde rakipsiziz o kesin.
Bazılarına "sevimli gelenekler" denebilir ama cehalet seviyesine bağlı olarak bebek ve annenin sağlığını tehlikeye atabilecek olanları da mevcuttur.
Doğar doğmaz bebeğe hurma yedirmek,bebeği tuzlamak,doğum yapan anneyi 40gün evden çıkarmamak vs gibi.
Ille de bir gelenek takip edeceksiniz,altın takın sevgili aile büyükleri :)

eratosthenesinkalburu
40, 33,6666 gibi sayıların dini literatürde özel bir yeri olduğunu hepiniz bilirsiniz. Ancak bunu hurafelere dönüştürme de insanımız çok maharetlidir diye düşünüyorum. Mesela ölen birisi için öldükten 7 gün sonra ailesi tarafından dini bir ritüel yapılması ya da 40 gün sonra. Eğer bunları es geçecek olursanız çevrenizdeki insanlar tarafından:"anasının yedisini, babasının kırkını vermedi itoğluit" eleştirilerine maruz kalmanız mümkündür.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol