dinde zorlama yoktur

oz
girine kadar yoktur girdikten sonra bal gibide vardir.yani bir hristiyan,musevi, budist e musluman olmalari icin bir zorlama yoktur. Malesef musluman bir kisiye dinde zorlama vardir.
sak
belki kuran’da yoktur ama halkta her zaman vardir. zira bir toplulugun onunde "ben ateistim" demeniz size karsi bircok gorusun olusacaginin kanitidir. ya da ramazan ayinda oruc tutmamaniz ve kantinde bir seyler atistiriyor olmaniz bile cok fazla tepkiye yol acacaktir. herkes ozgurdur, boyle olmamalidir.
cetniklereolum
dinde zorlama yoktur çünkü doğruluk sapıklıktan iyice ayrılmıştır o halde kim tâğutu tanımayıp allaha inanırsa kopmak bilmeyen sapasağlam bir kulpa yapışmıştır allah hakkıyla işitendir hakkıyla bilendir.(bakara suresi/256)

bu ayete göre bir müslümanın farklı inanışlara karşı tutumu ancak saygı duymak olmalıdır inandıklarını anlatmakla inandıklarını başkalarına dayatmak arasındaki farkı bilmelidir hz muhammedin mekkenin fethi sonrası yahudilere karşı tutumu ve fatih sultan mehmetin istanbulun fethi sonrası müslüman olmayanlara karşı tutumu çok iyi iki örnek olarak verilebilir.
schumi
dinde zorlama yoktur evet ancak bu kesinlikle dinde diyelim "içki içmek yasaktır" diyerek "içmiyceksin ulan köpek" şeklinde içmemeye zorlamak anlamını taşımamaktadır. ’dinde zorlama yoktur’dan kasıt kimsenin kimseyi zorla müslüman yapmaması, müslüman olsa da namaz kılmaya, oruç tutmaya zorlamaması demektir. tavsiye edilir, uyarılır. ancak "namaz kılacaksın, oruç tutacaksın, eyüp cami’ye gidip tövbe edeceksin" şeklinde baskıyla, zorlamayla ibadet ettirilmez anlamını taşımaktadır bence.

yoksa müslüman olduktan sonra yaptığın ibadetler zaten senin müslüman olduğun için yapman gereken/yapmayı tercih ettiğin ibadetlerdir. sen tüm bunları kabul ederek müslüman olmayı seçmişsindir. bu aynı "fenerbahçe’de oynayacağım ama maçlarda galatasaray forması giyeceğim" demek gibi bişeydir.

şunu da belirteyim ki kimseye namaz kılmadığı için, içki içtiği için "müslüman değildir" denilemez. sadece günah işlemiştir. öyle olsaydı sıçtıydık zaten.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol