seyyit onbaşı

made in heaven
saglam kalan tek bir top ve uc adet mermiyle adini turk tarine yazdirmis kisi.275 kilogramlik mermiyi tek basina topa yerlestirmis ancak asil gorevi muharebe oldugu icin ilk iki mermide isabet saglayamamistir.ucuncu mermi ise ocean’in makine dairesine isabet etmistir.bu basarisindan dolayi onbasi rutbesine yukseltilmis ve kendisinden bir dilekte bulunulmasi istenmistir oda "bir tayin yetmiyor,iki tayin verin" demis ancak daha sonra arkadaslarinin gozu onunde iki tayin almaya gonlu el vermemis ve bu hakkindan vazgecmistir.savastan sonra yokluk icinde yasamis ve 1939 yilinda zaturreden olmustur.
darth sidious
seyit onbasi, 1889 yilinin eylul ayinda havran ilcesi camlik (manastir) koyunde dunyaya geldi. babasinin adi abdurrahman, annesinin ki emine idi. seyit, 1909 yilinin nisan ayi baslarinda askere alindi. 1912de balkan savaslarina katildi. savas bitiginde terhis edilmedi ve topcu eri olarak canakkale cephesinde gorev aldi. canakkale savaslarinda gosterdigi kahramanlikla adini turk tarihine yazdirdi. 18 mart deniz savasi sirasinda, rumeli mecidiye tabyasinda ayakta kalabilen tek top vardi onun da mermi kaldiran vinci bozulmustu. seyit onbasi buyuk bir gucle 215 okkalik mermiyi uc kez kaldirarak namlunun ucuna surmus ve bu kahramanligi ile ocean gemisi buyuk bir yara almisti. seyit onbasi 1918 sonbaharinda koyune dondu. sanati olan ormancilik ve komurculuge devam etti. 1934 tarihinde yururluge konan soyadi yasasiyla "cabuk" soyadini aldi. 1939 yilinda akcigerlerindeki rahatsizlik nedeniyle vefat etti.

kaynak: kimkimdir.gen.tr
cekoslovakyalatyrylamayan
canakkale savasinda dusmanin attigi bomba ile mahvolan mermi tasima vincinin halini gorunce, ali cavusa 280 kg. kusur mermiyi sirtina attiran, top deligine ilerleyen merdiven basamaklarindan cikarken, ali cavusun ’’kirilan kemiklerinin sesini duyuyordum’’ dedigi, yaklasik 9 yil askerlik yapan kahraman.. ancak canakkaledeki heykelinde bu mermiyi, bir bebek edasi ile koynuna almis olarak gosterilme amaci ne idi?.. onu ben bilemem..
seyhmerat
rivayet odur ki,cumhuriyet kurulduktan sonra mustafa kemal canakkale’yi ziyarete gider ve burada seyyit onbasiyi gorur.ona "beni de kaldirabilir misin o mermi gibi" diye sorar,seyyit onbasi da:"sizi ben degil dunya kaldiramaz pasam der."

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol