concorde

ithilquessir
2,2 mach ile ucarak dunyanin en hizli yolcu ucagi unvanini almistir. yanliz sonic boom nedeniyle yerlesim bolgeleri uzerinde kullanilmasinin imkani yoktur, tek kullanim alani avrupa amerika arasindaki okyanus ussu seferlerdir.
cok pahalli olmasi bu ucagin ekonomik gecerliligini ortadan kaldirmaktadir.
goodygoblin
charles de gaulle havaalanından kalkarken pistteki metal bir parçanın sebebiyet verdiği yakıt sızıntısı nedeniyle parisin hemen dışındaki bir otelin üzerine düşmesine ve 100 den fazla insanın ölmesine neden olan talihsiz kazadan fazlasıyla nasibini alan süpersonik yolcu jeti.4 adet olympus jet motoru onu 2 mach ın üzerinde bir hıza ulaştırır.kalkış iniş sırasında kolaylık sağlayan ve düz bir hal alıp uçağın aerodinamisine katkıda bulunan hareketli bir buruna sahiptir.yanılmıosam 1976 da ilk ticari seferini yapmıştı.fransız ingiliz ortak yapımı olmakla beraber dünyanın en pahalı biletine sahip olan uçaktı bir zamanlar.öyleki 7500 dolar ödemeniz gerekliydi.
seyhmerat
charles de gaulle havaalanından ayrıldıktan sonra düşmesiyle olan kaza 2000 yılında gerçekleşmişti temmuz ayında ve o sırada fransa’da bulunmaktaydım ve de fransızlar bu concorde olayına o kadar üzülmüşlerdi ki milli yas ilan edilmişti ve ertesi gün kimsenin ağzını bıçak açmıyordu ki olay paris’te olmuştu ben ise nice’teydim yani fransa’nın en güneyinde. o zaman bu concorde’u kaldıracaklarını belirtmişlerdi belki de bu hüznün ve hüzünle karışık sinirin etkisi de vardır kaldırılmasında.
yoncash
air farance ve british airwaysin karini yari yariya dusuren ve kaza sonucunu firsat bilerek ucuslarini sivil havacilik otoriteleri ile el ele verip yolcu tasimaya uygun olmadigi ancak hayvan tasimaya uygun oldugu gerekcesi ile cope atilan ucak. ucagin teknik problemini olusturan pistten firlayan bir cismin ucaga saplanmasi ile dusen ucak.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol