salih bozok

seyyah
mustafa kemal ile once mahalle, daha sonra da okul arkadasligi daha baslangicta kaderini cizmis oldu. ikisi de ayni okullarda okuduktan sonra ayni yil harp okulunu bitirdiler.jandarma sinifina secilmisti. mustafa kemal ise akademiye devam edecek ve kurmay olacakti. mustafa kemal milli mucadeleyi baslatmak uzere anadolu’ya gecmeden once ve suriye cephesi’nde bulundugu sirada salih efendi’yi basyaver olarak yanina getirtti. surekli beraberlik boyle basladi ve salih bey yarbayliktan emekliye ayrildiktan sonra bile mustafa kemal’in yakininda kaldi. mustafa kemal oldukten sonrada meclisten cekildi.
seyhmerat
mustafa kemal’in hem yakin arkadasi hem de basyaveriydi kendisi, mustafa kemal’e karsi sonsuz bir sadakatle yasadi ve her zaman ona yardim etti. 10 kasim 1938 gunu mustafa kemal oldugunde kalbine bir kursun sikarak intihara etmek istedi ancak kurtarildi.

tarihi anlarda anlatilana gore kendisi mustafa kemal oldukten sonra biraz fenalik gecirir gibi olur ve gitmeye yeltenir bunun uzerine mim kemal oke "nereye gidiyorsun;?" diye sorar ve salih bozok soyle cevap verir: "gidiyorum, isim bitti artik benim." ardindan intihara kalkisir.
firambogaz
salih bozok, atatürk’ün öldüğü an, kendisi için en kesin ölüm yollarını araştırır.
atatürk’ün doktorlarından birine, öylesine bilgi alıyormuşçasına, kalbin hangi bölümüne ateş edildiğinde kesin ölümün gerçekleşeceğini sorar.
doktor, “aç göğsünü göstereyim” der.
bozok, doktorun gösterdiği yeri tentürdiyotla işaretler.
10 kasım sabahı mustafa kemal ölünce, bozok odadan hızla uzaklaşır ve alt kattaki odasına gelir.
silahı kalbine doğrultur ve işaretlediği yere ateş eder. ancak çok yağlı vücudu, kurşunun iki milimetre sapmasına neden olur.
hemen hastaneye kaldırılır. operatör kara kamil bey, kurşunu çıkartır.
bozok, 1 yıl ölüm ile hayat arasında gider gelir.
doktorların insanüstü uğraşlarıyla biraz iyileşir gibi olur.
ismet inönü, kendisini ankara’ya çağırır;
“sen bana atatürk’ten yadigarsın. seni mebus yapmak istiyorum” der.
ve atatürk’ün en yakın çalışma arkadaşı, en sırdaşı, en sevdalısı, ömrünün geri kalan 1.5 yılını, bilecik milletvekili olarak yaşar.
independence
mustafa kemal vefat ettiginde kendi kalbine sıkacak kadar mustafa kemal atatürk'e bagli bir insandi. şükür ki kurşun kalbini teğet gecti de hayatta kaldi. yine de mustafa kemal'in vefatindan kısa bir süre sonra kendisi de dostunun yanina gitti, vefat etti.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol