glokom

henuz uc yasinda bir kardesim var
glokomun, göz içi basıncının yüksek seyretmesi ve göz sinirlerinin zayıflaması sonucu ortaya çıkan yaygın bir hastalık. çok pistir göz kaybına neden olabilir hatta çıkanların yüzde 20 si gozunu kaybediyormuş, kontrol gerekli.
independence
glokom ya da göz hipertansiyonu, ciddi ama genellikle erken tanıyla zararlı etkileri önlenebilen bir rahatsızlıktır. genellikle yaşamın ileri yıllarında ortaya çıkmasına karşın glokom, körlüğün en sık rastlanan nedenlerinden biridir. 40 yaşın üstündeki 50 kişiden birinde görülür.

nedenleri
göz, mercek ve merceği yerinde tutan kirpiksi kaslarla ön ve arka bölümlere (ön ve arka kamara) ayrılmıştır. gözde merceğin hemen önündeki ön kamarayı dolduran ve ön kamara sıvısını yapan "kipiksi cisim" denen bir yapı daha vardır. sıvı sürekli olarak bir yandan boşalması gerekir. glokomda sorun işte bu noktada ortaya çıkar. üretilen sıvının boşaltıldığı yerde bir tıkanıklık olur ve bunun sonucunda göz küresi içindeki basınç artar. arka kamaradaki sıvı ise dolaşmadığı için hiçbir zaman böyle bir soruna yol açmaz.

belirtiler
birçok vakada hiçbir belirti olmaz. görme yavaş yavaş zayıfladığı için, hasta çoğunlukla farkına varmaz. ancak hekim oftalmoskop denen bir aletle göz içine bakarak tanı koyabilir. hekim bu aletle gözün arkasındaki ağtabakayı ve onu besleyen göz sinirinin pembemsi bir rengi vardır ve kenarı ağtabakaya uzanır ama glokomda sinir soluklaşarak özel bir görüntü verir.

göz hekimi, ağtabakanın ayrıntılı görme için kullanılmayan bölümlerinde oluşan körlüğü fark edebilir. glokomlu kişilerin körlüğün başladığını fark etmemelerinin nedeni ise hastalığın başında gözün ayrıntılı görme için kullanılan bölümünün henüz etkilenmemiş olmasıdır. bazen glokom, apansızın göz ağrısı, bulantı ve kusmayla da başlayabilir. hastanın gözünün kurtarılması için, acil hastane tedavisi gerekir.

tedavi
amaç, ilaç tedavisi ile gözün ön kamarasındaki sıvının akma hızını artırmaktadır. göze günde 3 - 4 kez özel ilaçlar damlatılır (genellikle pilokarpin). ilaç tedavisi başarısız olursa, cerrahi girişim gerekir; basıncı azaltmak için irisin bir parçası kesilir. ancak bazı vakalarda glokom tedaviye yanıt vermez ve ilerleyerek körlüğe neden olabilir. görme bir kez bozulursa yeniden düzeltilemez, bu nedenle erken tanı ve tedavi büyük önem taşır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol