şöförle konuşmak tehlikeli ve yasaktır

imgoindeeperunderground
otobuslerde elbette bu sekilde degil ama buna cok benzer bir sekilde gorme sansini buldugumuz yazidir. aslinda bu sekilde olmasi lazim cunku insanimiz neden yasak oldugunu anlayamiyor, tehlikeli de oldugunu belirtirsek en azindan kafalardaki "neden ama" sorusu "peki o zaman" haline donuyor. gercekten bir aciklama arayan beyin icin ise bu cumle ile; sofor araba kullaniyor, dikkatini dagitmamak gerekiyor bu sebeple kendisini rahatsiz etmemek lazim mantigi guduluyor. tehlikeli olmasinin sebebi sofor isirabilir .

soforle her seye ragmen konusurken basamakta durursaniz otomatik kapinin carpacagi ise su goturmez bir gercektir ve bu dikkat otomatik kapi carpar basliginda daha detayli olarak incelenmektedir.
angelus
normal sartlarda soforle kimsenin muhabbet etmedigini kavrayamayan zihniyetin astigi uyari tableti, hic bir yolcu belediye otobusune "soforle iki cift laf edeyim" kaygisi guderek binmez, yolcunun amaci bellidir en az surede, varacagi noktaya gitmektir ama an olur sofor yolcu ile diyalog cabasina girer "arkaya ilerliyelim beyler, orta kisimda bos yer var hanimlar, inmeden once bassana dugmeye guzel kardesim" gibisinden.
schenardi
"kızım sana söylüyorum gelinim sen anla" atasözünün günümüz pratik hayatına uyarlanmış halidir bu yazının varlık sebebi belediyenin doğrudan şöförlerine yolcularla konuşmayın işinize bakın talimatı verememesinden başka bir şey değildir çünkü şöförler genelde bir bahane üretip kendisine en yakın durumdaki yolcuya sararlar ve bu sarmalamaya yakalanan yolcu da söförün bahsettikleri hiç umrunda olmamasına rağmen kendini şöföre cevap verme mecburiyetinde hisseder halbuki şöförün yolcuyla konuşmayı bırakıp tamamen yoluna ve kullandığı araca konsnatre olması gerekmektedir ama işte şöförünü bu tip muhabbetlerden alıkoyamayacağını bilen belediye hiç olmazsa böyle levhalarla yolcuları şöförden uzaklaştırmayı denemektedir
alorarola
aslında yolcuyla şöför arasındaki mesafeyi korumak adına kağıt üzerinde olan bir yasak olmuş olsa bile şöför tarafından huyuna özel ihtiyacın kullanılması adına kullanılmış bir yasak şeklidir.

şöyle ki; bu yasağı sırf sigara içmek için kullanan ve sigara içmek genel bir yasak olduğu halde göstere, göstere sigara içmeye devam etmesi gibi düşündürmesi genele gösterilmiş yasakların içinde şöföre tanınan imtiyazi yasaklarmı var dedirtmekten geri de bırakmaması ve şöförün kendi kendini gammazlaması durumunu da ortaya çıkartır.

kısacası şoförle konuşmak yasaksa ve bu konudaki yasağın güzergahın işleyişi hakkına toplumsal fayda sağlıyorsa, yasak için de bir yasak işleme hakkını neden şoför yapar?

yasak işleyen şöföre karşı tehlikeli olan yolcular olabilmek hiç kaçınılmazdır. ağzındaki sigaranın ucunu gırtlağında hissetmesi an meselesi olabilir.

(bkz: şöförün ağzını küllüğe çevirmek)

(bkz: minibüs şöförleri)
(bkz: belediye şöförleri)
(bkz: taksi şöförleri)

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol