iasos

elifielifine
iasos karya ve yöresinin en eski şehirlerinden biri olan iassos bugün güllük körfezinin kuzey kıyısındaki kıyıkışlacık (kurin) köyüdür.

ıassus’a arabayla, izmir’e giden anayoldan sapılır ve karakuyu köyünün içinden geçilerek varılır.

diğer bir yol da, öğlen, sakin güllük limanında yenilen balıklardan sonra, ucuz bir tekne kiralanarak, yarım saatlik bir yolculukla güllük körfezi karşısındaki ıassus harabelerine ulaşmaktır. tarihçiler, argos’lu peleponezliler’ı, m.ö.9. yüzyılda iassus’u buldukları için, şanslı görürler. buraya daha sonra ionyalılar yerleşmişler, sonra da şehir delya konfederasyonu üyesi olmuştur. ispartalılar iassus’luları kovdular, sonra da şehri perslere (eski iran) verdiler. kral mozolus hükümdarlığı sırasında burayı denetimi altına aldı ve şehir tuzlu balık endüstrisiyle zenginleşti.

ıassus’un ne kadar büyük olduğunu bilemiyoruz, çünkü kıyıkışlacık köyü şu anda onun bir kısmının üstünde kuruludur. ancak vergi kayıtlarının gösterdiğine göre, bir çok yüzyıl önemli ve zengin bir şehir olmuş. bilinmeyen nedenlerle düşüş göstermiş ve roma imparatorluğu zamanında da sınır gümrük istasyonu olarak işlevini sürdürmüş.

italyan gruplar iassus’ta geniş çapta kazılar yaparak, tarihinin pek çok yönünü ortaya çıkardılar. bu hoş ağaçlık mekânın en göze çarpıcı yanı, kral mozolus’un yaptırdığı düşünülen, şehrin bir kısmının etrafındaki, iki kilometre uzunluğundaki duvardır. iyi korunmuş bir mozole yeniden 960 cm. yüksekliğinde inşa edilmiştir ve bugün çevredeki buluntular burada saklanmaktadır. bunlardan başka yer altından çıkarılanlar; bir tiyatro, bir bizans kalesi ve duvarları boyalı, yerleri mozaik bir roma evidir. tepenin doruğundaki bir kalenin ise rodos şövalyelerinden kaldığı sanılmaktadır.

bu ilginç yöreye yapılan bir turdan sonra, sakin ve garip bir köy olan kıyıkışlacık’ta öğleden sonra denize girmek veya tenhada güneş banyosu yapmak ve belki de deniz kenarındaki restoranlardan birinde bir akşam yemeği yemek mükemmel olur.

iassos,kıyıya çok yakın,kayalık küçük bir ada ile bu adanın karşısındaki alanda kurulmuştur.adanın çevresi 2,5 km,yüksekliği 70 m dir.zamanla ada,karayla birleşerek yarım ada halini almıştır.

iassos’un yunanistandan gelen göçmenler tarafından kurulduğu ve yörede bulunan sikkelerde,sakallı bir kişinin başı üzerinde “kurucu iassos”diye yazdığı bilinmektedir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol