pan

faten
pan - yunan mitolojisinde ormanlarin ve ovalarin, coban ve surulerinin tanrisi. hermes’le penolope’nin oglu oldugu inanci yaygindir. sozcuk olarak yunanca da "butun" anlamina gelir. pitys adli bir peri kizi pan’a asik olmus, kendisine zorla sahip olmak isteyen ruzgar tanri boreas’ in (poyraz) elinden kurtulmak icin cam agacina donusmus, pan bu yuzden hep cam agaclarinin altinda dinlenirmis, cam agaclari da bu yuzden poyraz estigi zamanlar hazin hazin inler ve uyuyan pan’i golgeleriyle gunesin kavuruculugundan korurlarmis.
angelus
yunan mitolojisinde kırın ve çobanların tanrısı. yarı keçi yarı insan halinde tasvir edilir. kırlarda aniden insanların karşısına çıkıp görüntüsüyle insanları korkuttuğu için "panik" sözcüğü buradan türemiştir.
paulina
hermes ile sryop’un oğulları, sürüler tanrısı, doğa hakimi. kaval’ın mucidi sayılır. insana korku veren bir yapısı vardır.
pan
yunan mitolojisinde öldüğüne dair söylentiler çıkan tek tanrıdır.

"büyük pan öldü" diye haykırılan yılların isa'nın olduğu döneme denk gelmesi; isa doğduğu için pan öldü söylentilerini doğurmuştur. muhtemelen bu sebeple de hıristiyanlıkta şeytan, çoğu zaman pan'a benzer şekilde resmedilmiştir.

öte yandan tabi ki pan ölmemiştir. tom robbins'in parfümün dansı'nda dediği gibi; tanrılar, onlara inananlar oldukça ölmezler.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol