ezan reformu

elma sekeriiii
ozellikle istanbul icin gecerli olmasi gereken reformdur.

ofisim sirkeci’de; bundan mutevellit eminonu’ndeki, sirkeci’deki ve sultanahmet’teki tum ezanlari bir fiil duymaktayim.
eminonu’ndeki bir cok turistin bu birden 10 muezzinin sesinden bagira bagira birbirine girmis ezanlari duyunca irkildigini gordum.

ezan’a muezzin erken baslasa olmaz vakite girmeden okumus olur, gec baslasa olmaz vakit kacar. yani halihazirda yok bunlari birbirinden ayirtedebilecek bir sistem.

her camiden bir ezan yukselmeli evet. ve kendimce bir dusuncem var; keske diyanet isleri baskanligi’ndan birisi burayi okusa da bir seyleri degistirebilsek...

tek bir hoparlor sistemi dosenmeli istanbul’a. sesi gercekten muhtesem olan bir imam getirilmeli bu sistemin basina; ya da rotarli sekilde de okuyabilirler elbette; sesleri guzel olsun yeter. her caminin imami, kendi camisi icerisinde yine ezani okuyacak evet ama hoparlor sistemi her sokaga ulasabilecek boylece ses kirliligi onlenecek.
bakmayin oyle hain hain; her kelimenin 15 ayri ses tarafindan birbirine girmesi; her imamin da ezani farkli seslerle okuyusu durumu icler acisi hale sokuyor arkadas. eminonu’ndeki bir caminin imami hatta; sesi daha cok ciksin diye ressssmen ciglik atiyor yahu; nasil is bu!?
independence
mumkun olan her platformda bu ve benzeri goru$lerimi dile getirdim, hatta konu ile alakali semt muftulugu ile bile goru$tum. semt muftusu benden cami ismini isteyince bilemedim tabi, sonra ogrenir ararim dedim ama ogrenemedim arayamadim, u$endim.

cekmekoy’de oturuyorum ve mahallemizin imami muhtemel bir ses yari$masina hazirlik icerisindeymi$cesine ciglik cigliga ve 7/8 dakikaya yakin bir sure ezan okuyor. gun icerisinde de buyuk rahatsizlik verici olan bu durumun sabah ezani ayaginda o sessizlikte nasil bir etki yarattigini du$unsenize.

mevsim yaz, millet cam pencere acmi$ o $ekilde uyumaya cali$iyor. zaten sicaklar sebebi ile uykuyla gec bulu$abilen bunye, bir de sabahin 4 unde ezan sesi ile yerinde sicriyor. takdir edersiniz ki o ezan bitmiyor arkada$, uzadikca uzuyor, ciglik cigliga uzuyor ve bitmiyor.

muslumanlari ibadete davet etmek amaci ile okunan ezan, muslumanlari dinlden sogutuyor. ben cekmekoy’e ta$indim ta$inali ezandan nefret eder oldum acik konu$ayim. oysa inanci falan gayet yerinde olan bir insanim ama gel gor ki ezan bana batiyor, yerimden sicratiyor, dinden sogutuyor.

islam dini bu $ekilde uygulanmamali bu ulkede. her $eyden once saygiyi ve sevgiyi emreden islam dini saygisizla$tirilmamali, sevgisizle$tirilmemeli.

peki cozum nedir?

bizler $ikayet merciiyiz, cozum mercii degil. cozumu diyanet bulacak, bizim mukellefiyetimiz sadece $ikayeti belirtmek uzeredir. diyanet buna bir cozum bulsun.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol