istanbul da kadınlar için pembe metrobüs

independence
saadet partisi il ba$kanligi tarafindan onumuzdeki gunlerde istanbul buyuk$ehir belediye ba$kanligina sunulacak olan oneri.

oneriye gore sefere cikan her 4 metrobusten sonra 1 tane de bayanlara ozel pembe bir metrobus sefere cikmaliymi$. kadinlara yonelik olan durum pozitif ayrimcilik olarak nitelendirilmeliymi$. boylelikle hamile ya$li kadinlar falan siki$ tepi$ yolculuklardan bir nebze olsun kurtulacaklarmi$. fordculuk olaylarinin da onune gecilecek acikca yazilmami$ olsa bile.

esasen zekice bir du$unce olmu$, umarim hayata gecer.

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/19965201.asp
candyye musluman
10 numara harekettir. kadınların her gün ne tacizlere maruz kaldığı malumunuz. lakin şoföre acırım ben, o kadar kadın... metrobüs’te... hep birlikte... yazık la adama...
nys
tacizin çözümlerini bulup uygulayacaklarına, sorunları bu şekilde ortadan kaldıracaklarına pembe metrobüs diyerek seçtikleri yol felaket.. bu öneri üzerine insan sormadan edemiyor kaçıncı yüzyılda yaşıyoruz diye. efendim hadi metrobüsteki tacizleri engelledik vapurda, sokakta, metroda, orobüste ne yapacaksınız? pembe vapur, pembe yollar falan diye kadınları ayıracak mısınız? var mıdır böyle saçma bir çözüm? hadi bu öneriyi getiren insanların bakış açıları belli de diğerlerinin bakış açısı ne? yahu hiçmi sorgulanmaz, hiçmi düşünülmez bize sunulanlar? ben bana özel yapılmış pembe bir metrobüste yolcu olmak istemiyorum. erkeğin kadının ayırt edilmediği fakat kalçama, bacağıma, göğsüme dokunmadığı bir otobüste yolculuk etmek istiyorum. hiçbir ayrımcılık hissetmeden. azizim bu yapılan sorunu ortadan kaldırmak değil, sorunu dahada büyütmek, daha fazla genişletmektir.
independence
60 bin tane imza toplanip istanbul buyuk sehir baskanligina yollanmi$ saadet partisi tarafindan.

daha once de soylemi$tim, yine soyluyorum.

bu du$uncenin benim zihnimde haremlik selamlik uygulamasi ile zerre alakasi yoktur. ortada bilincli bir tercih var, zaruret yok. otobuse binecek olan bayan ya her zamanki gibi normal metrobusune binecek, ya da bir kac arac bekleyip kadinlara ozel olarak tahsis edilen metrobuse binecek. haremlik selamliktan daha ziyade pozitif ayrimcilik olarak bakmak lazim konuya.

yineliyorum, aslinda son derece faydali bir uygulama olacaktir. olsun.
derdiolanneylesin
ayrıcalıktan ziyade pozitif ayrımcılık yaratacak olan yani bir sakıncası bulunmadığını düşündüğüm durumdur. sonuç itibariyle isteyen istediği metrobüse biner kadınsınız diye illaki pembe araca binmeniz gerekmez. muhalefet olmadan da düşünmek gerek.
cirkinbeti
artık o metrobüsün içinde örgü mü örülür ,dantel modelleri mi çıkarılır , gün mü yapılır bilmiyorum . bildiğim güzel bir uygulama olduğudur. tabi ki keşke bunlara hiç gerek olmasa bazı erkeklerimiz uçkurlarını (en azından) toplu taşıma araçlarında düşünmeseler ,keşke "bari eve / işe giderken yolumuzu bulalım bak ahanda şu şortlu kız tam benlik " gibi düşünmeseler. ama ne yazık ki memleketimizin genelinde durum bu e adamların uçkurlarını kesemeyeceğimize göre (ki kimisininki ola da bilir),pembe metrobüs iyidir güzeldir.
soluk benizli zenci
kendi kutbuna çekilmek, senden olmayanları diğer kutuba itmen demektir. ilk bakışta -daha önce söylendiği gibi- pozitif ayrımcılık olduğu görülse de, her bokta bizimle eşit olan kadın tayfasının konu kayırılmaya geldiğinde sesini çıkarmadığını görüyorum. aslında kendilerine ihanet ettiklerinin farkında değiller.

kabul özellikle toplu taşımada oksijen tüketen bir çok öküz, kadınları zor durumlara sokabiliyor. kendilerini yetiştiren öküz annelerinin öküz babalarından yediği dayaklara sessiz kalması, bu öküz oğlu öküzlerin de başka kadınlara aynı şekilde davranıp sessiz, tepkisiz kalmalarını beklemelerine yol açıyor. "erkeklik"lerini bir an önce ve hesapsız kullanma güdüleri köpeklerle bir olan bu tayfa sadece metrobüste değil oysa. o adam alış veriş yaptığın bakkal, incik boncuk aldığın satıcı, saçını boyayan kuaför, ya da mahallendeki kasap. hatta doktorun belki, avukatın hatta aşık olduğun adam. yani her yerdeler, çünkü öküz anneler ve öküz babalar tarafından yetiştiriliyorlar. pembe metrobüse kadınlar binsin. acelesi olan erkekler beklesin çünkü erkeklerin hepsi tacizci. bütün erkekleri zan altında bırakıyorlar ve bunu akıl edecek çok az insan var. zaten konuşmanın bir yerine modernlik, kadın hakkı, taciz gibi birkaç kelime sıkıştırdın mı, sana karşı çıkan otomatikman tacizci, zorba ve hayvana dönüşüyor. yahu kadınların kendi otobüsü varken üstelik kalabalığın çoğunu erkekler oluşturuyorken, ben kadınların otobüsüne binemiyorken, üstelik hepimiz insanlık ortak paydasında birleşmişken, bir kadının diğer metrobüslere binip kalabalıklaştırmasından rahatsız olurum. herkes kendi metrobüsüne binsin o zaman. yahu hiç mi kafanız çalışmıyor, normal metrobüse binen kadının tacizi baştan kabul ettiğinin ilanıdır bu uygulama. otobüsten rahatız olan adama git taksiye bin diyen zihniyet tacizden şikayet eden kadına da o zaman pembeye binseydin orospu demez mi? bu fikri savunan insanlar ya düşünmekten aciz ya da türkiye gerçeğinden habersizler. pembe metrobüsü bekleyen nisa tayfasının da bir süre sonra diğer metrobüslere binen kadınları yadırgayacağını görmüyor musunuz. diğer metrobüslere sadece "aranan" kadınlar binecek ya da binenler "aranıyor" olacak. yani başlarına gelecekleri peşinen kabul etmiş olacaklar. hemen değil belki ama zamanla mutlaka.

kadın ve erkek yalnızca üreme söz konusuysa vardır. onun dışında herkes insandır. insanlık parantezinde genci, yaşlısı, güçlüsü, zayıfı, hastası, sağlıklısı,kadını, erkeği, çocuğu vardır. hepsine alt özelliklerine göre davranılması gerektiğini zaten biliyoruz. konu kadınların kadın eliyle ötekileştirilmesine seyirci kalmak. dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmayın.
elma sekeriiii
#1051202
pembe metrobüsü bekleyen nisa tayfasının da bir süre sonra diğer metrobüslere binen kadınları yadırgayacağını görmüyor musunuz. diğer metrobüslere sadece "aranan" kadınlar binecek ya da binenler "aranıyor" olacak. yani başlarına gelecekleri peşinen kabul etmiş olacaklar. hemen değil belki ama zamanla mutlaka.

(bkz: serefsizim aklima gelmisti)

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol