higgs bozonu

independence
tanrı parçacığı olarak da adlandirilan, varligi konusunda bilimadamlarinin neredeyse tamaminin hemfikir oldugu ancak henuz ispatlanamayan, maddeye kutle kazandirdigi du$unulen parcacik. "madde var tamam ama kutlesi nasil var lan?" sorusunun cevabi. gecenlerde cern’de yapilan atlas deneyi bu parcacigi ispatlayabilmek adina yapilmi$ti. bugun yine cern’de yapilan 50 dakikalik sunum sonucunda ogrenildi ki bu parcacigin izine rastlanmi$ ancak daha deneyler yapilmasi gerekmekteymi$.

http://www.hurriyet.com.tr/planet/19455431.asp
ozankaradagli
bu olaya inanılmaz saygı duyuyorum ve bazı yerlerde en iyisini allah bilir siz ne karışıyorsunuz diyenleri gördüm.bu insanları şiddetle kınıyorum.
volfied
‘‘higgs boson’’ diye adlandırılan paçacıklarla ilgili teori, 1960’lı yıllarda edinburgh üniversitesi teorik fizikçilerinden peter higgs tarafından ortaya atıldı. atomların nasıl kütle kazandığına kafa yoran peter higgs, sonunda ‘‘boson’’larla ilgili teoriyi geliştirdi. peter higgs’e göre evren bir çeşit enerji tarafından yaratıldı. bu enerjiye fizikte ‘‘higgs field’’ (higgs alanı) dendi. bu enerji, büyük patlama (big bang) sonrası ortaya çıkan parçacıklarla etkileşime girdi. bu etkileşim sonucu ‘‘higgs boson’’ diye anılan parçacıklar açığa çıktı. söz konusu parçacıklar ise maddeye kütle kazandırdı. ‘‘bosonlar’’ olmasa ya da farklı bir şekilde ortaya çıksalardı, belki de yıldızlar, gezegenler ve yaşam oluşmayacaktı. higgs’in varoluşla ilgili bu teorisi, o günlerde ‘‘physics letters’’ isimli fizik dergisi tarafından reddedildi. ancak bir yandan da teorinin doğruluğunu test etmek için çalışmalar yapıldı. bazı bilim adamlarının ‘‘tanrı’nın partikülleri’’ diye adlandırdığı bosonlar, hemen büyük patlama sonrasında ortaya çıkmışlardı ve artık mevcut değillerdi. bu nedenle bilim adamları 6 milyar sterlin harcayarak laboratuvarda ‘‘big bang’’ ortamı yarattılar. 2 trilyon derece isi araştırma, isviçre’nin cenevre kentinde türk üniversitelerinin de gözlemci olduğu avrupa partiküler fizik merkezi’nde (cern) yapıldı. deneyler sırasında elektron ve pozitron gibi atom içi parçacıklar, ışık hızına yaklaştırdılar. sonra parçacıklar birbirine çarptırılarak imha edildi. bu sırada ısı iyice arttı, güneşin 100 bin katına yani 2 trilyon dereceye çıktı ve devasa bir enerji oluştu. ve yeni parçacıklarla birlikte bosonlar açığa çıktı. bilim adamları bu deneyler sırasında ilk kez maddeye kütle giydiren bosonları görüntülemeyi de başardılar. bilim adamları, bu partiküllerin yüzde 99 oranında boson olduğuna inanıyor. ancak yine de bir yanılgı var, testlerin tekrarlanması gerekiyor. eğer gerçekten ‘‘varoluş teorisi’’ doğrulanırsa emekliye ayrılmış olan 71 yaşındaki fizikçi peter higgs’in nobel alacağına kesin gözüyle bakılıyor. araştırmaya liderlik eden londra’daki imperial koleji öğretim üyelerinden fizikçi prof. peter dornan, ‘‘bu keşif, 21’inci yüzyılın en önemli buluşlarından biri olacak’’ dedi. 30 yıllık araştırmalar ve milyonlarca dolarlık deneyler sonrasında varoluşla ilgili teori doğrulandı. bilim adamları, maddeye kütle kazandıran parçacıkları keşfettiler. uzmanlara göre, bu parçacıklar sayesinde, madde kütle kazanıp yıldızlar, gezegenler ve yaşam var oldu.

http://www.istanbulfizik.com/haberoku.asp?id=6
independence
bilim adamlari yine higgs bozonu izlerine rastgelmi$ler. paso boyle aciklamalar yapiyorlar yok efendim parcacigin izine denk geldik, aha dun biz bunu bulduk gibilerden. benzer bir aciklama yinelendi.

http://www.hurriyet.com.tr/planet/20073998.asp
komple teorisyen
einstein ın e=mc2 yani kütle enerjiye dönüştürülebilir yada eşitlik tersinede geçerlidir teorisiyle hareket edilen yüksek enerji ile kütle elde etmeyi hedefleyen deneydeki o kütleyi tanımlar.evrendeki her maddenin periyodik cetvelde karşılığı olan atomlardan oluştuğunu düşünürsek why,not? önemli not;fizikçi de değilim.
independence
sadece okuduklarimdan anladiklarimi aktariyorum;

bugun cern’de bir grup bilimadaminin yaptigi toplanti sonucunda higgs bozonu’nun varligi kanitlanmi$. malum daha onceleri higgs bozonu’nun varligina dair emarelere rastlanmi$ ancak emin olunamami$ti, sanirim artik boyle bir $eyin varligindan eminler.

dedigim gibi sadece okuduklarimdan anladiklarimi soledim, tamamen yandan anlami$ da olabilirim.
independence
bu bozonun bulunmasinda teroik katki saglayan dr. mehmet koca’nin aciklamasina gore cern’de yapilan deneylerde bulunan parcacigin higgs bozonu olmama ihtimali 550 milyonda 1 mi$.
independence
cern’den yapılan son açıklamaya göre higgs bozonu’nun bulunduğuna dair çok güçlü işaretler varmış. gerçi bu açıklama çok daha önceden de yapılmıştı, neden update ettilerse artık;

http://www.hurriyet.com.tr/planet/22810395.asp

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol