kadın da olsa çocuk da olsa gereği yapılır

mesudiye
uzun ama çok uzun zaman önceydi. birçoklarının hatırlamadığı benimse hiç unutmadığım, maalesef ömrümün sonuna kadar da unutamayacağım bu cümleyi kuran kişi türkiye cumhuriyetin başbakanı recep tayyip erdoğan’dı.

hani davos’ta şimon peres’e "siz çocuk öldürmeyi iyi bilirsiniz" diyerek ortadoğuyu kalbinden fetheden başbakan var ya işte o kullanmıştı bu cümleyi.

gelelim sebebe. 2006 yılının mart ayındaydık. zaman hızla ilerliyordu. mart ayı ise bildiğiniz gibiydi işte kapıdan baktırıyor kazma kürek yaktırıyordu.

ama doğuda (hani doktorların mektup gönderdiği doğu var ya işte ora) mart ayında sadece kazma kürek yakılmaz. lastikte yakılır. çünkü demirci kawa’dan bu yana kürtlerin bayramı olarak bilinen newroz’da insanlar meydanlara çıkar.

işte böyle bir newroz bayramıydı. maalesef savaş çığırtkanları başarılı olmuş operasyonlardan cenaze haberleri gelmiş newroz olaylı bir newroz halini almıştı. günlerce devam eden olaylardan sonra başbakan çıkarak "kadın da olsa çocuk da olsa gereği yapılır" diyerek olaya nokta koymuştu.

sonrasında olanlar ise gereğinin yapıldığını gösteriyordu. işte o günlerde diyarbakır sokaklarında 6 yaşında bir çocuk kör bir kurşunla hayata gözlerini
yumuyordu. filistinli çocuklar için dünyayı ayağa kaldıran bir başbakanın ülkesinde çocuklar ölmeye devam ediyordu.

ama olsun devletin birliği, milletin tekliği, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğü her şeyden önemliydi birileri için.

haa unutmadan çocuğun ismini de verelim de tam olsun. enes ata. yaşasaydı bugün 11 yaşında olacaktı.
independence
konu eger terorse, terorun teroristin cinsiyeti olmaz, ya$i olmaz. kele$ mermisi bir kadinin tufeginden ciktiginda isabet ettigi insan uzerinde cicek kokusu birakmaz, öldürür, can alir.

cocuk konusuna deginmiyorum bile, sorgulanmasi gereken cocuklar hakkinda soylenenden ziyade o cocuklarin o tur yerlerde ne i$leri oldugu. cocugunu miting meydanlarina elinde ta$larla yollayan ebeveynler konu$ulmuyor da, konu$ulan ba$bakanin patavatsizligi. recep tayyip erdogan’i savunuyor degilim, tovbeler olsun. savundugum tek $ey terore kar$i duru$un artik insani yollardan cikmi$ oldugu. savunmak demeyelim de gozumun acilmasi olarak yorumlayalim durumu hatta.

yeniden vurgu yapmak lazim;

o cocugun o alanda ne i$i var?

hayatini bir kur$unla kaybeden cocugun hikayesi hepimiz icin uzuntu vericidir hic $uphesiz ancak ayni uzuntunun mantigimizi aklimizi koretmesine de izin vermememiz lazim.

soru basit.

cocuklarin oyle yerlerde ne i$leri var?

eger bu soruya mantikli akli bir cevap verilebiliyorsa o zaman susarim ben.
nys
’’başkalarını eleştiren kişi kendinden yola çıkar’’ cümlesi herşeyi açıklıyor

newruz bayramını çoluk çocuk kutlamaktalar. çocuğun bu bayramda ne işi var diye sormak pek mantıklı gelmiyor.. ulan 7 yaşındaki çocuk terorist olur mu? sizce olur, bence olmaz. onun çocuğu, bunun çocuğu ayrım yapma hakkına kimse sahip değil. biri yaşamayı iyi bir şekilde hakedip, diğeri haketmiyor demek akıl almaz birşey

herkes ölmekten çok yaşamayı hakediyor. ırkı, cinsi, yaşı ayırt etmeksizin.




independence
okudugumuzu bir daha okumak ve daha net anlayabilmek gerekli her zaman, ba$lik tamamen bunun ispati olmu$.

oncelikle bildigim kadari ile(yanli$ biliyor olma ihtimalimi sakli tutuyorum) nevruz bir gun kutlanir. $imdi entryde tam olarak $u denmi$;

"işte böyle bir newroz bayramıydı. maalesef savaş çığırtkanları başarılı olmuş operasyonlardan cenaze haberleri gelmiş newroz olaylı bir newroz halini almıştı. günlerce devam eden olaylardan sonra başbakan çıkarak "kadın da olsa çocuk da olsa gereği yapılır" diyerek olaya nokta koymuştu.

sonrasında olanlar ise gereğinin yapıldığını gösteriyordu. işte o günlerde diyarbakır sokaklarında 6 yaşında bir çocuk kör bir kurşunla hayata gözlerini yumuyordu."

benim anladigim $u;

nevruz kutlamalarinda olaylar cikmi$ vs. tamam. ancak olaylar gunlerce devam etmi$ deniliyor ayni entry’de. yani esasen nevruz bitmi$, ardindan olaylar devam etmi$. ortada kutlanan bir bayram falan kalmami$. ba$bakan olaylarin ardindan boyle bir cumle kullanmi$(kesinlikle cumleyi savunmuyorum) ve ardindan ya$anan trajik bir ölüm haberi.

yani ortada bayram falan yok, o kutlanmi$ bitmi$. ya$anan ölüm olayi cok sonrasinda ya$anmi$.

soru ayni;

o cocugun orada ne i$i vardi.

aklima takilan ikinci bir soru daha var;

nevruz bayrami nicin olaylara sahne oluyor, hem de yurdun her yaninda. neden bir bayram siyasi amaclara hizmet ettiriliyor?

6 ya$indaki bir cocuk elbette terorist olamaz, olmamali. 6 ya$indaki bir cocugun yeri evidir, annesinin babasinin yanidir. cati$malarin suregeldigi sokak aralari degildir.
gibi geliyor bana
çocuk için ben de herkesin sorduğu soruyu sorarım ; orda ne işi var?

ama kadın terörist olursa, şahsen gereğini ben de 5 - 10 posta yaparım.

gözümü kapatır, burnumu tıkar yaparım, yeminle..


edit : değil eksi, dünyanın en berbat entryleri listesinde 1. bile seçilse fikrim bu ; kadın terörist geçse elime ki olmaz ya, hadi oldu diyelim, yemin ediyorum yorulana kadar skerim. aslında mümkün olsa, attığı her kurşun başına bir kez !

zorunuza giden ne olm? siz gidin mahkemeye verin yakalarsanız. adaya koyup yaşatsınlar. yürüyün len!

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol