bilgi sözlük ü tavsiye etmeyen kalmasın kampanyası

independence
az once gotumden uydurdugum kampanya.

entrylerin hemen altinda "tavsiye et" butonu vardir facebook’a ait, oraya tikliyoruz ve boylelikle sozlugu tavsiye etmi$ oluyoruz. belki tavsiye etmek degil de begenmi$ de olabiliriz, o kadar anlamiyorum ben facebook’tan. nihayetinde iyi bi$i ama.

$u ana kadar 70 ki$i yapmi$ bunu, sen de yap i$te.
pandulayak
an itibariyle www.bilgisozluk.com adresini profilimde paylaşmama vesile olan hangi çok güzel şeylere vesile olacağı umut edilen kampanyadır.
independence
yanli$ anla$ilmalari duzeltmek adina;

bilgi sozluk adresini facebook’unuzda payla$in elbette, pek guzel pek leziz bir $ey ancak konu aslinda entrylerin altinda bulunan "tavsiye et" baglantisina tiklamakti. oyle yapmak daha guzel daha leziz.
tasarimharikasi
bilgi sözlüğün çok radikal değişimlere gebe olmasını da gerektiren kampanyadır.

zira tavsiye edilecek kişilere sunulacak özgürlük "kardeşim burası öyle bir yer ki tanrının cennetiyle başa baş gidiyoruz, yani bir adım daha gitsek tanrı serverımızı kıskançlıktan gümletecek" kabilinden olmalıdır.

ilk baştaki radikal değişikliklerden kastım da şudur: bilgi sözlüğe gelen giden, beğenen beğenmeyen, bilgi sözlük airlines tarafından konforlu seyahate tabi tutulan tüm bilgiçler için ortak bir kıstasa dönüşmeli bu kampanya. yani..? bilgi sözlüğe giren millete yahut ünlü şahsiyetlere ana avrat sövmediği takdirde sözlükten kolay kolay çıkmayacağı ortamın sağlandığını hissetmelidir.

şimdi diyebilirsiniz ki;tasocum biz gereken güzellikleri yapıyoruz sen de biliyosun. iyi güzel ama benim bilmem instrumentin nicktenin sipsinin mitilinin angelusun falan bilmesi yetmez. buraya yüzleri binleri çekmek istiyorsak şayet özgürlük meselesini biraz daha esnekleştirmekten geçiyo herşey.

kampanyamızın en önemli sac ayağı da şu temel üstüne oturmalı: "ey müstakbel bilgiç. bilgi sözlüğü tercih etmen için sana şartsız kayıtsız bir yaşam alanı sunuyoruz. gel yaz ve farkı gör." buradaki fark, müstakbel bilgicin gittikçe aynılaşan sosyal medya ve sözlüklerden daha "başka" bir ortam bulmasını sağlamak.

öğlen sözlükte gezerken eski bilgiçlerden birinin takıntılı bir biçimde ekşiyle kıyasladığını gördüm bizim sözlüğü. şimdi sözlüklerde yazma anlayışı ve tavrı farklıdır kaldı ki ekşi ilk kurulan sözlük cart curt. ama dediğim gibi. ben birine "gel kardeş seni de bilgiç yapalım" dediğim zaman onda merak uyandıracak ve rutinden uzaklaşacak bir etken olmalı. siz de takdir edersiniz ki kuru kuruya kimse internette burnundan kıl aldırmaz. sosyal medya sansürlüyse ve kendini sansürlüyorsa biz sansürsüz olmak zorundayız. sosyal medya tavsiye değil emir kipiyle yönetiliyorsa biz bilginin gücünü kullanmak zorundayız. sosyal medya ve sözlükler belli bir yavşaklığı içselleştirmişse biz duruşumuzu belirginleştirmek zorundayız. bu zamana kadar pek yazmak istemedim aslında bu eksiklikleri ama sözlüğün kemikleşmiş kitlesi olmasına rağmen bir duruşu yok. ismimizi yeterince kullanmak ve tavsiyeleri makul telkinlere dönüştürmek istiyosak esneklik konusundaki fikirlerimizi yeniden gözden geçirmekte fayda var.

nickten yana sansim yok
sözlükte aktif yazar sayısının 15-20 kişi olduğunu düşünürsek, hadi herkes askerden bir arkadaşını, okuldan bir arkadaşını çağırsa en fazla 40-50 kişi gelir. bilgi sözlük’ün yazar sayısının artması için yapılacak tek şey bol bol reklamdır. böylelikle binlere ulaşılabilir.
independence
reklamin temeli sozlugu kullanan bireylerin sozluge bagliliklari ve bu bagliliklarini cevresindeki insanlara yansitmasindan gecmekte esasen. parasi hic problem degil, internetin yetmi$ ayri yerini reklamlarla donatabilirim, kaldi ki zamaninda bunu bir iki gun boyunca denemi$tim. mesele reklamlarla birilerinin sozluge gelmesi degil, mesele bilgi sozluk’un ne & nasil bir yer oldugunun bilinmesi ve o $ekilde sozluge gelinmesi. bunu da ancak bireysel cabalarimizla ba$arabiliriz.

kendimden misal vereyim;

mumkun mertebe sozluk’te ki ba$liklari facebook ve twitter araciligi ile payla$iyorum. peki bunu kacimiz yapiyoruz? sozlukte var olan pek cok ki$inin facebook hesabi arkada$ listemde ekli ama bu ekli olan ki$ilerin de sozluk ile alakali tek kelime bir $ey payla$tiklarini ne gordum ne duydum.

peki neden boyle?

u$engeclik mi?

sozlugu benimsememek mi?

sozlugun bunu hakettigine inanmamak mi?

cevabi bende degil bu sorularin. cevaplar sizde.

sozluge gunluk gelen arkada$larimiz, sozlukteki kimi sayfalari gerek twitter’dan gerekse de facebook’tan payla$salar ba$ka da hicbir reklama ihtiyacimiz olmazdi. ancak bu yapilmiyor i$te. bunun yapilabilmesi icin once bilgi sozluk’un benimsenmesi gerekli. gun icerisinde bilgi sozluk ba$ligina da yazmi$ oldugum gibi, organize eksikligi var sozlukte, herhangi bir konuda organize olmuyoruz, olamiyoruz.
huni delisi
bende kampanyaya sözlüğümüzü bakkal fehmi abi ve taksici murat abilerime tavsiye ederek küçük bir zuhurda bulunmus oldum.hatta fehmi abi "ekşi çok bozdu kendini" diyerek tavsiyemi aklının bir köşesine yazdığını belirtti.
independence
bizim hafize abla var, iki ust katta oturuyo. kapisini caldim bugun, dedim abla durum boyle boyle, indy’ciim dedi durumumu biliyorsun, memduh abinin vefatinin uzerinden 8 sene gecti, evde duvar kalmadi tirmanmadik, bi e$lik etsen bana yatak odasinda, sonra konu$sak bunu? hafize abla dedigime bakma, bildigin teyze, tek ayak cukurda, dedim hafize abla kafayi mi siyirdin sen a.k.? sen kac yasindasin ben kac yasinda?

kizdi bana.

e o zaman benim gozlerim de gormez, ben bir $ey yazamam ki oraya dedi suratima kapatti kapiyi deli kari hafize abla. bu giri$imim de sonucsuz kaldi boylelikle.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol