facebook anketteki meşhur matematik sorusu

tasarimharikasi
evet efenim. günlerdir hepimizi çileden çıkaran matematik sorusudur. soru şudur;

6:2(1+2)=?

ben cevaba 9 dedim mantıklı gerekçelerim de var, ayrıca dünden beri matlab senin mathematica benim doğrulatmaya çalışıyorum. "sanki bana cernde buluş yapıyo" diyebilirsiniz lakin, sosyal medya "1ciler" ve "9cular" şeklinde bölünmüş durumda.

sizlerin de cevaplarını bekliyorum. bakalım burası karışacak mı...
mitili
bir dilci olarak emin olduğum bir iki şey var. birincisi parantez içindeki işlemler (toplama çıkarma bölme çarpma her neyse) önce yapılır. ondan sonra dışardaki işlemler çarpma ve bölme, toplama ve çıkarmadan önce olacak şekilde yapılır.

yani:

6:2(1+2)

= 6:2(3)
= 3(3)
= 9

1 bulanlar nasıl buluyor anlamadım tam olarak. bakmadım da. çarpmanın bölmeden önce geldiğini düşünüp şöyle çözüyor olabilirler:

6:[2(1+2)]
=6:[2(3)]
=6:6
=1

ancak çarpma işlemi bölmeden veya bölme işlemi çarpmadan önce gelmez. hangisi önceyse o yapılır. bu iki işlem yalnızca toplama ve çıkarmadan önce gelir.
independence
bir ne idugu belirsiz insan evladi olarak emin oldugum bir $ey var, o da hicbir $eyden emin olmadigim. hesabin sonucu her ne kadar kesinlikle 9 olarak gozukse bile i$in icinde bir ibnelik oldugunu farzederek 7 diyorum ben.
tasarimharikasi
matematikte aynı öncelik sırasına sahip 2 işlem varsa önce gelen yapılır temel kuralından yola çıkarsak;

6:2(1+2)=

(6):(2).(3)=9

peki neden? çünkü matematik arap alfabesi değildir. "parantezi önce yapayım, ayrıca çarpma bölmeden öncedir" önermesiyle hareket eden arkadaşların yanlışı burda.

bu arkadaşların önermesi eğer soru şu şekilde sorulsaydı amenna derdim;

6-2(1+2)=0 sonucu 1 bulan arkadaşlar bu mantıkla çözdüklerinden hataya düşüyolar. işlem önceliğinde aynı denkliğe sahip olanlardan hangisi soldaysa ilk öncelik onundur.
civeng
1) bir mühendislik öğrencisi olarak emin olduğum şudur ki; cevabın 1 olması için "2(1+2)" kısmının parantez içinde olması gerekir ki o zaman önce o parantez çözülsün ve 6:6 kalsın ve 1 olsun. ancak o kısım parantez içinde olmadığı için önce parantezi 3 olarak çıkarıp 6:2.3 şekline dönüştürdükten sonra sırayla gitme kuralına uyarak 3.3 den 9 elde edilir.

2)http://www.wolframalpha.com/ sitesine girin, boşluğa soruyu 6/2(1+2) şeklinde yazın, sonucun 9 olduğunu göreceksiniz. cevabın 1 çıkması içinde 6/(2(1+2)) şeklinde yazın.

3) aslında aradaki fark kesir çizgisinin uzunluğudur. kesir çizgisi (1+2) yi kapsar mı kapsamaz mı tartışması vardır. kapsamasını sağlamak için parantez kullanılır. parantez diye birşey varken, kullanmadan ya da kullanmayı bilmeden bu soruyu 1 bulmak için yazanlara parantez girsin diyorum...

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol