demokratik özerklik

independence
demokratik toplum kongresi’de onerilen bir cozum.

oncelikle demokratik toplum kongresi ba$ligina "bu adamlar iyi niyetli degil" diye yazmi$tim, bir kac arkada$imiz houston yolu ile mesaj atarak "hayir onlar bu sorunlara cozum bulmaya calisiyorlar sadece" demi$lerdi ama ben bu mesajlari iyi niyetli olarak algilami$tim. halen daha bilgi eksikligi ile iyi niyetin harmanlanmasindan dogan mesajlar olarak algiliyorum ama burada yazilacaklara bir goz atarlarsa muhtemelen bu du$uncelerinden vazgececeklerdir.

konuyu daha iyi anlayabilmemiz adina, oncelikle;

(bkz: özerk)

nedir peki demokratik ozerklik?

bdp’nin ustunkoru anlatimina gore yerel yonetimlerin guclendirilmesi, yetkilerin ve idarenin hepten yerel yonetimlere ve halka birakilmasi.

daha acik olarak deniliyor ki, dogu ve guneydogu illerinde yonetimi yerel sivil idareye birakin, yani bdp’ye birakin zira dogu ve guneydogu da bilindigi uzere hemen her belediye bdp’ye ait. akillarinca dogu ve guneydogu diyarbakir ya da benzeri bir ilden, hem de sivil yerel yonetim tarafindan yonetilecek, hayat bayram olacak, kurt sorunu cozulecek.

bugun demokratik ozerklik, yarin federasyon, ertesi gun bagimsiz bir kurdistan.

tum bu seslerin yukselmesindeki ana etken kürt açılımı’dir aslinda biliyorsunuz degil mi? sinirdan iceri giren teroristler alki$larla ve omuzlarda ve konvoylarin en tepelerinde yer alirlarsa, mahkeme ayaklarina goturulurse ve 10 dakika icerisinde "sozde" yargilanip serbest birakilirlarsa, siz daha ne bekliyordunuz ki? teroriste el pence divan duran bir idare, halkin sectigi siyasetcinin talebini mi yerine getirmeyecek? getirmeye cali$ir elbet ama getirttirmezler herhalde, umarim yani.

buraya yaziyorum, allah esirgesin ama bir kac gerizekalinin da fi$eklemesi ile boyle bir talep uygun gorulur, demokratik ozerklik adi altinda ulke hizli bir $ekilde parcalanmaya dogru yonlendirilirse, bugun demokratik ozerklige gecen her yerde yarin sozde kurdistan bayraklari asilir, ertesi gun pkk teroristleri il yerel meclislerine secilir, daha ertesi gun de tum teroristler birer siyasetci olur cikarlar kar$imiza, pkk’nin siyasalla$ma sureci de boylelikle tamamen amacina ula$mi$ olur.

siyasilerin en akilli olmalari gereken zaman bu zamandir. boyle bir durumda kimse demokrasi falan dinlemez, eline ne gecirirse sokaga salar kendisini.

ve son olarak bu tur ciki$larda en duzgun duran parti mhp olmu$tur.
instrument
sebebini anlayamadığım bir şekilde insanları korkutan bir yönetim biçimi. bdp ve dtk’nın tüm politikalarını onaylıyorum ve destekliyorum gibi bir düşünceye sahip değilim. fakat insanların demokratik özerklik hakkında pek bilgi sahibi olmadıklarını, demokratik özerklik ile ilgili tüm fikirlerinin bdp ve dtk’nın açıklamaları ve çalışmaları sayesinde edinildiğini düşünüyorum. bdp ve dtk’dan korkabilirsiniz. nihayetinde herkesin siyasi görüşü, siyasi duruşu, politik tavrı farklıdır ve siyaset doğal olarak demoktasi içinde fikirleri beyan etmekle, beyan edilen fikirlere muhalif duruşlarla gerçekleştirilen bir şeydir. demokratik özerklikten neden korkuluyor, bunu tartışmaktan neden çekiniliyor anlayamıyorum.

bari demokratik özerklikle ilgili bilgi sahibi olunsun, dünyada kimler nasıl uygulamış fikir sahibi olunulsun. demiyorum öğrenin ve kürtlere hak verin. ama bir yerde tartışırken demokratik özerkliğe sırf kürtlerin talebi olduğu için karşı çıkanı, bu karşı çıktığın nedir diye sorduğumuzda cevap veremeyeni gördükçe sinirleniyorum arkadaş. vatanını bölünmesini istemeyecek kadar seviyorsan ve iktidardaki yönetimin sana göre yanlış politika izlediğini düşünüyorsan politika hakkında hükümetten daha fazla bilgi sahibi ol da gel. öyle tartışalım.

sözüm meclisten dışarıdır.

independence
oncelikle sozum meclisin ta icine, oyle di$ari falan degil, direk gobegine.

demokratik ozerklik hakkinda bilgi sahibi olmaksizin fikirler yurutuldugu iddia edilmi$, halt edilmi$. demokratiklik nedir, ozerklik nedir, ikisi birle$ince ne olur, biz bu kelimelerin anlamlari ve aciklamalari ile buyuduk geldik bu ya$imiza. bo$a ya$amadik yani bunca sene.

bdp’nin talep ettigi demokratik ozerkligin, masum ve cozume yonelik bir talep oldugunu iddia etmek ya safliktir, ya a$iri iyi yurekliliktir ya da kasitlidir, ba$ka bir cikar yol goremiyorum ben. ba$bakanin diyarbakir’a yapacagi ziyaret oncesinde halki sokaklara cikmaya ki$kirtan insanlarin talebi bu ozerklik. abdullah ocalan’a sayin deme kulturunu ne yazik ki topluma yerle$tiren bir partinin talebidir bu ozerklik. dogru talepler bile olsa yanli$ agizlardan cikinca anlam yitirir, etkisizle$ir. zannediliyor ki yerel yonetimler guclenip idareyi ellerine aldiklari zaman kurt sorunu hallolacak, teror bitecek. yava$.

bu adamlar o kongrede sadece demokratik ozerklik onerisinde bulunmadilar hatirlatirim, ayni adamlar ayni kongrede sivil bir silahli guc olu$turulmasi hakkinda da goru$ belirttiler. devletten, ordudan, emniyet mudurgulundan bagimsiz bir silahli guc, bildin? bu fikri beyan edenlerin agzindan cikti bu demokratik ozerklik teklifi, hâlâ ayni iyimserligi ta$iyor musunuz?

bdp’nin agzindan ne cikarsa ciksin $ahsen ben $uphe ile tereddut ile yakla$irim. ha bu onlardan korktugum anlamini kesinlikle icermez, korkulacaksa bdp isimli parti turkiye cumhuriyeti’nden korkmali illa ortada korkulacak bir guc araniyorsa. bdp’nin agzindan cikan her cumleye tereddutle yakla$iyorum evet ama her soylediklerini de kokten yok sayiyor degilim. zamaninda yine bizzat kendim soyledim, yazdim ba$bakanin bdp ile goru$mesi gerekliligini, bir ba$bakanin halkin iradesi ile secilmi$ olan bir partiyi gormezden gelemeyecegini. osman baydemir’in "bugunden sonra askere sikilacak olan mermiler bana sikilsin" cumlesini de en cok ben takdir edip yazilarima ta$imi$imdir sozlukte ama bu farkli. bu durum farkli. bu iyi niyetli bir cali$ma, ulke adina geli$me gostertecek bir oneri "kesinlikle" degil.

bu ulkenin bolunmesi ve bizim topraklarimizin uzerinde bagimsiz bir kurdistan devletinin kurulmasinin temel atma torenidir. bu oneri iyi niyetli bari$cil bir oneri degildir, belki de 50 sene sonra olmasi du$lenen $eylerin bugunden hayal edilmesi ve pratige gecirilmesi i$lemidir.
independence
bdp tarafindan siklikla dile getirilirdi bu konu ancak leyla zana diger milletvekillerine nazaran biraz daha durust davrandi ve konunun demokratik ozerklikle sinirli kalmayacagini aleni $ekilde beyan etti.

http://www.ntvmsnbc.com/id/25309560

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol