insanın tanrıyi yaratma sebepleri

arafatta bir cocuk
insanın gücü her şeye yetmeyince birilerine sığınmak zorunda kalır, çevresinde kendisinden daha güçlü bir şeyler bulmaya çalışarak ve ondan yardım isteyerek kendini tatmin eder. eğer insanın gücü her şeye yetse idi tanrı gerçekten var olsa ve karşısına çıksa bile onu iplemez ve siktir ulen sende kimsin ipne derdi...
tamamen eziklikten kaynaklanan bi durum..
independence
ba$ligi acan ve bu ba$likta anlatilanlara katilan insanlar icin iki tanim var zihnimde;

1- ateizm’i marjinallik zannetmek.
2- ilgi cekmek icin esasen inandigi yaraticiya inanmiyormu$ muamelesi yapmak.

her iki durumda da bireyin karakterinin net oturmamasi bilgisini aliyoruz icerlerden bir yerlerden. bu baglamda insanin tanriyi yaratma sebebi olsa olsa gotu bu ayazda acikta birakmaktandir.
independence
ba$ligin temelinde tanriyi kokten reddedi$ var. oyle ki "aslinda tanri diye bir $ey yok ancak kimi ihtiyaclar sebebi ile var olmayani biz var ettik" turunde bir anlam cikiyor ba$liktan. demek ki tanri insanlik tarihinden daha yeni. bak tanri kavrami demiyorum, tanrinin bizzatihi kendisinden bahsediyorum zira kavramlar insanlar onu algilayamadan once zaten var olamazlar.
arafatta bir cocuk
tanrının günümüzde kimse ne varlığını nede yokluğunu ispatlayabilir. bu gün bize anlatılan şeyler yunan mitolojisindeki gibi efsanelerden ibaret sadece birilerinin kendi düzenini kurmak için uydurulmuş safsatalar da olabilir. ve bizde bunlara inanmışızdır umut fakirin ekmeğidir diyerekten. başlıkta bir reddediş yoktur öyleki her insan kendi sosyal yapısı içinde kendi zihninde bir tanrı kavramı oluşturur, eğer insan fakir bir çevreden yetişmiş ise gücü her şeye yetmiyor yapabilecekleri sınırlı hatta sınırlı bir hayat yaşıyorsa sığınacak kendinden güçlü bir şeyler arar ve kendince bir yaratıcı bulur aksi durumda zengin hayatı boyunca her istediğini yapmış ( ör: firavunun kendini tanrı ilan etmesi ) bir kimse ise ne tanrısı ya başlamışım tanrısına diyebilir. birde sorgulamayı öğrenmiş insan profili vardır ki zengin yada fakir bir yapıdan yetişmesi önemli değildir sorgular ve kendince bir karara varır ister var eder ister yok eder.
bu başlıkta bireyin karakteri ile ilgili bir durum değildir anlayış meselesi ve düşüncelere gösterilen saygı meselesidir ki bunu yapabilmek asıl karakter meselesididir.
independence
birey tanriyi sorgular, varligini sorgular, boyle gelmi$tir boyle gider, amenna. ancak tanrinin varligini sorgulamak icin kokten reddedi$ ve direk olarak tanriya "insanin yarattigi hayali bir meta" muamelesi yapmak sorgudan cok "sen yoksun, seni biz yarattik, tamamen ihtiyactan olu$mu$ durumdasin" yaftasinin yapi$tirilmasidir. goruldugu uzere ba$lik direk olarak tanriyi insanin kurguladigini kabul edip bunun sebeplerini ara$tirmak uzeredir. ortada bir sorgu yok, direk tanrinin gercekligini reddedi$ ve insan tarafindan yoktan varedilmi$ bir metanin varedili$ sebeplerini incelemek var ba$ligin temelinde. hayir ustelik ba$ligin yanli$ anla$ilmasi diye bir $ey de soz konusu degil zira tamamen netlik icermekte.

"insan tanriyi yaratti, peki ama neden?"

ba$ligin icerdigi tanim tamamen bu $ekilde. "tanri yok, hayallerimiz var" anlayi$inin izdu$umunden ibaret.
arafatta bir cocuk
insan tanrıyı yarattı çünkü kendinden daha güçlü bir şey olduğuna kendini inandırmak istedi kendini güvende hissetmek istedi
- tanrı insanı yarattı ama neden?
( edit: kendinden daha güçlü derken gücünün yetmediği durumlarda gemi misali sığınacak bir limanı olsun istedi)

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol