fransız ihtilali

darth sidious
osmanli ve daha bir cok devletin yikilmasina on ayak olmus devrimdir. osmanlilarda ilk isyan sirplar tarafindan ciksa da ilk bagimsizlik ilan eden yunanlar olmustur.
uc nokta
kisaca burjuva zihniyetinin aristokrasiye vurdugu en buyuk darbedir.sonuclarindan en onemlisi aslinda soylulugun yerini zenginlige birakmis olmasidir.sebeplerine gelince fransiz ihtilalinin ozgurlukcu devrimi aslinda abd’nin irak’a getirdigi ozgurlukten farkli degildir.
ihtilalin arkasinda gizli orgutlerin emellerini gormek tarihi tarafsiz okuyanlarin gorecekleri en asikar seylerdendir.
sebepleri daha iyi gorebilmek icin tarihe bakmak gerek.
fransa nin onculuk ettigi 1314’de mason buyuk ustadi jacques de molay’in hac uzerinde yakilarak idam edilmesine karsi avrupa kralliklarindan oc alma olarak gorulebilir.bunu anlamak icin masonluk tarihine kisaca bakmak yeterlidir.kralliklar ve papa tarafindan 1314’te tamamen yok edildigi sanilan masonlarin fransiz ihtilalinde tekrar ortaya cikmasi bi rastlanti gibi gorunmuyor.
carpediem
toplumdaki buyuk sinif farklari sonucu ortaya cikmistir. koylu sinifina iyi yasam vaatedip kiskirtan insanlar isin kaymagini yiyen kesim olmus, koylu sinifi eskisinden daha beter hale gelmistir.

mutlak monarsiye karsi baslatilan ihtilalden sonra fransa buyuk karmasaya dusmus, bircok yonetim bicimi denemis fakat sonunda napolyon cikmis daha koyu bir mutlak monarsi uygulamistir.
ya basta viva zapatista
ilk kez milliyetçi düşüncenin ortaya çıktığı, burjuva sınıfı ile emekçi halk yığınlarının ortak eylemleri sonucu feodalizme kafa tutulup başarı sağlandığı devrimdir.bu devrim sürecinde ilerici bir hareket olan milliyetçilik ingiltere’deki sanayi devrimi sürecine kadar ilerici bir hareket olarak kendisini göstermiş, ondan itibaren de gerici bir ideolojik akım olarak tarihte yerini almıştır.
garlik
14. louis nin "roi de soleil" nickiyle süt banyoları yaparken acaba hiç aklına gelir miydi torunu 16.louis’nin giyotin ile kafasının kesilip pekmezi paris meydanlarına akıtacağı sorusunu bize sorduran haklı devrim.
su hayat bitsede gitsek
ezilen halk gene ezilmis yonetimi asker devralmıstır.bu seferde halkın siperlerde bitten olmesıne sebeb veren ihtilaldır.fransız devrimi ozgurluk istegının degil anadoluda olaganustu derin anlamı olan su sozun gercek oldugu kanıtlayan isyandır.
’aç köpek fırın yıkar’.
lady rosenred
voltaire, montesquieu ve rousseau’nun önderliğinde başlatılan, kardeşlik,eşitlik ve hürriyet ilkelerine dayanan devrimdir.

*milliyetçilik akımlarının başlaması,
*monarşilerin devrilmeye,modern anlamda demokrasinin gerçekleşmeye başlaması,
*özel mülkiyetin ve laisizmin yasallaşması,
*aristokratik yönetim tarzının gücünü yitirerek avam tabakasının yönetimdeki ağrılığının artması

gibi sonuçları olmuştur.
rhapsody
1789 yılında ilan edilmesiyle insanların farklı kavramlarla (milliyet,bağımsızlık,özgürlük,eşitlik,hürriyet gibi...)tanışmasını ve bizde ii.mesrutiyetin ilanının temelini oluşturan ihtilal...
günümüzde birçok akımın doğuşu bu ihtilalle gerçekleşmiştir.
insanlık tarihine kazandırdıkları unutulmamalı...

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol