insan hayatınin değeri

independence
once yurtdi$indan bir ornek;

konumuz haiti, orta amerika’nin en gucsuz, ne fakir ve ticari ili$kileri ile siyasi ili$kileri en yok denebilecek ulkelerinin ba$inda geliyor. 12 ocak 2010 tarihinde bu ulkede bir deprem ya$aniyor ve tum dunya seferber olup oradaki insanlara en cabuk $ekilde yardim eli uzatmaya bakiyor. gocukler altindan bunca saat sonra kurtarilabilen her insana mucize gozu ile bakiliyor, televizyonda kurtarma cali$malarini ve haberlerini izleyen herkes her bir can kurtarili$inda derin bir oh cekiyor, tuyleri diken diken olmu$ bir $ekilde hayatlari boyunca asla kar$ila$amayacaklari insanlarin gocukler altindan kurtarilmalarini derin bir mutlulukla izliyor.

diger bir konumuz turkiye;

elbette haiti depremi ile mukayese edilemez ama turkiye’de de her gun onlarca can sadece trafikte yitiriliyor. haberlerde 3 dakikalik kisa haberler $eklinde yitirlen bu canlar, gercekle$en trafik kazalari gosteriliyor, insanlarin direksiyon ba$inda can veri$leri kameralar araciligi ile odamiza kadar getiriliyor. haiti’de kurtarilan her can icin derin bir oh ceken bunyemiz, ulkemizde meydana gelen bu can kayiplari ile alakali o kadar ali$ik bir hale gelmi$ ki, ya haberleri son derece kayitsiz bir $ekilde izler olmu$uz ya da trafik kazasi haberleri o kadar az ilgimizi ceker olmu$ ki direk kanal degi$tirir olmu$uz.

bir yerde dogal bir afet ve yitirilen hayatlar, bir yerde kendi elimiz ile gercekle$tirdigimiz suni felaketler ve yitirilen hayatlar. bir yer bizden kitalararasi mesafede, bir yer burnumuzun dibi, bizim insanimiz.

dunyanin hangi enleminde ya da boylaminda olursa olsun, ya$anan insanlik dramlarina el uzatmamiz bizim insanlik gorevimiz, eyvallah buna zerre lafim yok. ancak ote yandan kendi insanimizin trafik kazalarinda, teror eylemlerinde, eksik malzeme ile kurulan binalarin altinda can vermelerine de biraz duyarli olmamiz lazim. insan hayatina deger verirken dogal felaketlerde hayatini kaybeden insanlarin canlari icin ne kadar canimiz yaniyorsa, artik hayatimizin gundelik malzemelerinden biri haline gelen trafik kazalarinda da canimiz ayni olcude yanmali, suni felaketler sonucunda yitirilen canlara a$ina olmamaliyiz.

insan, gezenegimizin hangi metrekaresinde yere basarsa bassin insandir. $urada ya$ayani daha degerli, $urada ya$ayani daha degersiz gibi bir ayrim yapmak, $urada ya$ayanlar daha degersiz olarak icgudusel bir $ekilde nitelendirdigimiz her hayattan daha degersiz bir hayat sahibi yapar bizleri, bilesiniz.

yani diyecegim o ki;

dunyanin her neresinde olursa olsun yitirilen canlara elbette uzul ve hatta elinden bir $ey geliyorsa bu canlar yitirilmesin diye elinden geleni yap ama kendi insaninin trafik kazalarinda yitirilen canlarina da kayitsiz kalma.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol